Milyen nyelveket használnak a Parlamentben? 

Az Európai Uniónak 24 hivatalos nyelve van. A 24 hivatalos nyelv megléte azt jelenti, hogy minden polgár el-, és megérheti az őt érintő uniós jogszabályokat. A polgárok többféleképpen léphetnek kapcsolatba az uniós intézményekkel: petíciót nyújthatanak be, tájékoztatást kérhetnek, vagy élő internetes közvetítésen keresztül követhetik a parlamenti vitákat - mindezt a saját nyelvükön.

Az is fontos, hogy a képviselők a saját anyanyelvükön ‒ azaz az EU bármely hivatalos nyelvén szólalhassanak fel, hallgathassanak más felszólalásokat, olvashassanak és írhassanak. Ugyanis demokratikus alapelv, hogy az Unió bármely polgára az Európai Parlament képviselője lehet, akkor is, ha nem beszél idegen nyelveket. A képviselőket a rájuk szavazó polgárok érdekeinek képviseletére választják, nem pedig nyelvtudásuk alapján. Ezért minden képviselő számára garantálni kell, hogy az egyenlő munkakörülmények érdekében saját nyelvükön is maradéktalanul hozzárférjenek az információkhoz. A képviselők a hivatalos nyelvek egyikén tartott beszédeit szinkrontolmácsok adják tovább a többi hivatalos nyelven, és a hivatalos szövegeket mind a 24 nyelvre lefordítják. Az uniós jogszabályokat valamennyi tagállam nyelvére lefordítják annak érdekében, hogy azokat közvetlenül alkalmazni lehessen vagy át lehessen ültetni a nemzeti jogszabályokba. A polgárok bármely hivatalos nyelven kérhetnek és kaphatnak tájékoztatást.

A hivatalos nyelvek száma 24: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, horvát, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák és szlovén.

Az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése nem jelenti azt,  hogy az angol többé nem lesz hivatalos nyelv. Az angol eltűnéséhez ezt az összes uniós kormánynak egyhangúlag kellene megszavaznia, és mivel az angol Írországban és Máltán is hivatalos nyelv, ez valószínűtlennek tűnik.

24 hivatalos nyelvet  ; használnak az Európai Parlamentben

Idézet megosztása: 

A tolmácsok és a fordítók munkája

Általános szabály, hogy minden tolmács és fordító a saját anyanyelvére tolmácsol vagy fordít. A 24 nyelv 552 nyelvkombinációt tesz lehetővé. Az összes lehetséges nyelvpár biztosítása érdekében a Parlament a közvetítő („relé-") nyelvek rendszerét alkalmazza: a felszólalást vagy a szöveget először a legszélesebb körben használt nyelvek egyikére (angolra, franciára vagy németre) tolmácsolják vagy fordítják le, és csak ezután a többi nyelvre.

A tolmácsolás és fordítás két eltérő szakma: a tolmácsok az ülések alatt, élőben, szóban fordítanak egyik nyelvről a másikra; a fordítók írott dokumentumokkal dolgoznak, és a dokumentum teljesen pontos célnyelvi változatát készítik el. Az Európai Parlament képzett tolmácsai szakszerűen közvetítik a képviselők mondanivalóját. Képzésükön túl a parlamenti viták szakmaisága miatt segítséget kapnak az általuk tolmácsolandó konkrét ülésre való felkészülésben, és további nyelvek megtanulásában is.

A fordítók egyéb nyelvi közvetítői feladatokban, például szövegek podcastokhoz adaptálásában, feliratozásban, és hangfelvételek készítésében is részt vesznek 24 nyelven.

A Parlament mintegy 270 állandó tolmácsot alkalmaz, és emellett 1.500 akkreditált külső tolmácsot vehet igénybe. A plenáris üléseken 700–900 tolmács áll rendelkezésre. A Parlament kb. 600 fordítót alkalmaz, és a fordítási munka nagyjából 30 százalékát szabadúszó fordítóknak szervezi ki.