Milyen nyelveket használnak a Parlamentben? 

Az Európai Uniónak 24 hivatalos nyelve van. A 24 nyelv azt jelenti, hogy minden polgár elérheti és jobban megértheti az őt érintő uniós jogszabályokat. A polgárok kapcsolatba léphetnek az uniós intézményekkel például azáltal, hogy petíciókat nyújtanak be, vagy tájékoztatást kérnek a hivatalos nyelvek bármelyikén, valamint élő internetes közvetítésen keresztül követhetik a parlamenti vitákat.


Az is fontos azonban, hogy az EP-képviselők saját anyanyelvükön ‒ azaz az EU bármely hivatalos nyelvén ‒ felszólalhassanak, beszédet hallgathassanak, olvashassanak és írhassanak. Ugyanis demokratikus alapelv, hogy az Unió bármely polgára az Európai Parlament képviselője lehet, akkor is, ha nem beszél idegen nyelveket. Az EP-képviselőket a rájuk szavazó polgárok érdekeinek képviseletére választják, nem pedig idegen nyelvi ismereteik alapján. Annak érdekében továbbá, hogy minden EP-képviselő számára garantálni lehessen az egyenlő munkakörülményeket, biztosítani kell az információkhoz való maradéktalan hozzáférést saját nyelvén. Az EP-képviselők a hivatalos nyelvek egyikén tartott beszédeit szinkrontolmácsok adják tovább a többi hivatalos nyelven, és a hivatalos szövegeket mind a 24 nyelvre lefordítják. Annak érdekében, hogy az uniós jogszabályokat közvetlenül alkalmazni lehessen vagy át lehessen ültetni a nemzeti jogszabályokba, először valamennyi tagállam uniós hivatalos nyelvére le kell fordítani őket. A polgárok bármely hivatalos nyelven kérhetnek és kaphatnak tájékoztatást.


A 2013. július 1-jei horvát csatlakozással a hivatalos nyelvek száma 24-re emelkedett. Ezek a következők: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, horvát, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák és szlovén.


Az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése nem fog azzal járni, hogy az angol megszűnik hivatalos nyelv lenni. Ezt az összes uniós kormánynak egyhangúlag kellene megszavaznia, és mivel az angol Írországban és Máltán is hivatalos nyelv, ez valószínűtlennek tűnik.

24 hivatalos nyelvet  ; használnak az Európai Parlamentben

Idézet megosztása: 

A tolmácsok és a fordítók munkája


Általános szabály, hogy minden tolmács és fordító a saját anyanyelvére tolmácsol vagy fordít. A 24 nyelv 552 nyelvkombinációt tesz lehetővé. Az összes lehetséges nyelvpár biztosítása érdekében a Parlament a közvetítő („relé-") nyelvek rendszerét alkalmazza: a felszólalást vagy a szöveget először a legszélesebb körben használt nyelvek egyikére (angol, francia vagy német) tolmácsolják vagy fordítják le, és csak ezután a többi nyelvre.


A tolmácsolás és fordítás két eltérő szakma: a tolmácsok az ülések alatt, valós időben, szóban fordítanak egyik nyelvről a másikra; a fordítók írott dokumentumokkal dolgoznak, és a dokumentum teljesen pontos célnyelvi változatát készítik el. Az Európai Parlament tolmácsai képzést kapnak annak érdekében, hogy megfelelően közvetítsék az EP-képviselők mondanivalóját. Ezenfelül a parlamenti viták specializációja miatt az igazgatás segítséget nyújt számukra az általuk tolmácsolandó konkrét ülésre való felkészülésben és a munkanyelveik fejlődésének figyelemmel kísérésében. Szakképzett nyelvészekként minőségi szolgáltatást nyújtanak a Parlament valamennyi képviselője számára.


A fordítók egyéb nyelvi közvetítői feladatokban, például szövegek podcastok számára való adaptálásában, feliratozásban és audiofelvételek készítésében is részt vesznek 24 nyelven.


A Parlament mintegy 270 állandó tolmácsot alkalmaz, és emellett 1 500 akkreditált külső tolmácsot vehet igénybe. A plenáris üléseken 700–900 tolmács áll rendelkezésre. A Parlament mintegy 600 fordítót alkalmaz, és a fordítási munka nagyjából 30%-át szabadúszó fordítóknak szervezi ki.