Európai Parlament: hozzáférés biztosítása a fogyatékossággal élőknek 

Mostanra jelentősen egyszerűbben juthatnak be a Parlamentbe a fogyatékossággal élő képviselők, munkatársak és látogatók. Az épületek bővítését, felújítását és felszerelését célzó valamennyi új projekt évek óta prioritásként kezeli és teljes mértékben biztosítja a hozzáférhetőséget a fogyatékossággal élők számára.

A Parlament valamennyi épületének van legalább egy olyan bejárata, amely kerekesszékkel is használható. A Parlament mindhárom munkahelyszínén (Brüsszel, Strasbourg és Luxembourg)  biztosítanak külön parkolóhelyet a fogyatékossággal élő járművezetők számára, és az menzákon kerekes székkel megközelíthető asztalokat és pénztárgépeket helyeztek el. Kísérőkutyák beléphetnek a Parlamentbe.

A fogyatékossággal élő személyek bejutása az Európai Parlamentbe © Európai Parlament  

A hozzáférést elősegítő fizikai megoldásokon kívül az elmúlt néhány évben folyamatosan javult a Parlament digitális elérhetősége is, mivel egyre több támogató-segítő technológia vehető igénybe. A halláskárosultak számára induktív hurokra épülő technológia áll rendelkezésre, és lehetőség van előzetesen jelnyelvi tolmácsokat kérni. A látássérültek számára Braille-írásos nyomtatás és olvasást segítő eszközök, valamint képernyőolvasó programok állnak rendelkezésre, hogy csak néhányat említsünk a támogató-segítő technológiák közül.

A közszektorbeli szervezetek honlapjainak akadálymentesítésére vonatkozó uniós irányelvvel összhangban a Parlament honlapját a web-hozzáférhetőségi kezdeményezés (WAI) iránymutatásainak megfelelően alakították át. A weboldalak átláthatóbbak lettek, könnyebben el lehet igazodni rajtuk, és a tartalom képernyőolvasó használata esetén is ugyanaz. Feliratok és átírások alkalmazásával a multimédiás tartalom is könnyebben hozzáférhetővé vált.