Európai Parlament: hozzáférhetőség biztosítása a fogyatékossággal élő személyek számára 

Az évek során számos intézkedés következtében nagymértékben javult a Parlamentbe való bejutás a fogyatékossággal élő képviselők, munkatársak és látogatók számára. Az épületek bővítésére, felújítására és felszerelésére irányuló valamennyi új projekt a kezdetektől prioritásként kezeli és teljes mértékben biztosítja a hozzáférhetőséget a fogyatékossággal élők számára.


A Parlament valamennyi épületének van legalább egy olyan bejárata, amely kerekesszékkel is használható. A parkolókban a Parlament mindhárom munkahelyszínén (Brüsszel, Strasbourg és Luxembourg) fenntartott helyeket biztosítanak a fogyatékossággal élő járművezetők számára, és az étkezdékben kerekes székkel megközelíthető asztalokat és pénztárgépeket helyeztek el. Kísérőkutyák beengedhetők a Parlament épületeibe.

A fogyatékossággal élő személyek bejutása az Európai Parlamentbe, © Európai Parlament.  

Ezeken a hozzáférést elősegítő megoldásokon kívül az elmúlt néhány évben folyamatosan javult a Parlament digitális elérhetősége, mivel kérésre egyre több támogató-segítő technológia vehető igénybe. A halláskárosultak számára induktív hurokra épülő technológia biztosítható, és lehetőség van előzetesen jelnyelvi tolmácsokat kérni. A látássérültek számára Braille-írásos nyomtatás és olvasást segítő eszközök, valamint képernyőolvasó programok állnak rendelkezésre, hogy csak néhányat említsünk a támogató-segítő technológiák közül.


A közszektorbeli szervezetek honlapjainak akadálymentesítésére vonatkozó uniós irányelvvel összhangban a Parlament honlapját a web-hozzáférhetőségi kezdeményezés (WAI) iránymutatásainak megfelelően alakították át. A weboldalak átláthatóbbak lettek, könnyebben el lehet igazodni rajtuk, és a tartalom képernyőolvasó használata esetén is ugyanaz. Feliratok és átírások alkalmazásával a multimédiás tartalom is könnyebben hozzáférhetővé vált.