Akkreditált lobbisták és újságírók 

2011. június 23-án az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös és nyilvános átláthatósági nyilvántartást hozott létre, hogy tájékoztatással szolgáljanak azokról, akik befolyásolni szeretnék az európai politikát. A kezdeti terveknek megfelelően az új nyilvántartás a hagyományos lobbisták mellett immár jogi cégeket, nem kormányzati szervezeteket és agytrösztöket is tartalmaz.

2018. áprilisban 11 739 szervezet szerepelt a nyilvántartásban, közülük 7235-en vannak akkreditálva a Parlamentnél. Ahhoz, hogy a lobbisták európai parlamenti belépőt kapjanak, kötelező a regisztráció

2018.április 16-án az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács politikai szintű tárgyalásokat kezdett azon új, közös szabályok elfogadásáról, amelyek elősegítik, hogy az uniós szinten tevékenykedő érdekképviselők tevékenységei még átláthatóbbak legyenek. A javasolt új intézményközi megállapodás célja, hogy az érdekképviseleti nyilvántartás működtetésébe a Tanács is bekapcsolódjon, mivel kialakításában eddig csak megfigyelőként vett részt.

Emellett az összes uniós intézménynél mintegy 900 újságíró van akkreditálva, csak  a Parlamentben pedig mintegy további 80.