Akkreditált lobbisták és újságírók 

Plenáris ülés Brüsszelben, © Európai Unió, 2018 – EP 

2011. június 23-án az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös és nyilvános átláthatósági nyilvántartást hozott létre, hogy tájékoztatással szolgáljanak azokról, akik befolyásolni kívánják az európai politikát. A kezdeti terveknek megfelelően az új nyilvántartás a hagyományos lobbisták mellett immár jogi cégeket, nem kormányzati szervezeteket és agytrösztöket is tartalmaz

2018. áprilisban 11 912 szervezet szerepelt a nyilvántartásban, közülük 7246 személy rendelkezik akkreditációval a Parlamentnél. A regisztráció kötelező ahhoz, hogy a lobbisták európai parlamenti belépőt kapjanak.

2018. április 16-án az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács politikai szintű tárgyalásokat kezdett azon új, közös szabályok elfogadásáról, amelyek elősegítik, hogy az uniós szinten tevékenykedő érdekképviselők tevékenységei még átláthatóbbak legyenek. A javasolt új intézményközi megállapodás célja, hogy az érdekképviseleti nyilvántartás működtetésébe a Tanács is bekapcsolódjon, mivel kialakításában eddig csak megfigyelőként vett részt.