Mekkora a Parlament költségvetése? 

Az EP 2018-as költségvetése 1,95 milliárd eurót tesz ki, amely összeg 44%-át mintegy 7000 tisztviselő és képviselőcsoportoknál dolgozó személyzet fizetésére fordítják. Ugyanebből a forrásból fedezik a tolmácsolás, a külső fordítás és a személyzet utazási költségeit is.


A Parlament demokratikusan megválasztott intézmény, amely az összes tagállamra vonatkozó jogszabályokat alkot. Ez az oka annak, hogy személyzetének jelentős része az eljárások fordításával vagy tolmácsolásával foglalkozik annak érdekében, hogy a képviselők és az állampolgárok egyaránt követhessék a munkát.


A 2018. évi költségvetés mintegy 22%-a az EP-képviselők költségeit fedezi, beleértve a fizetéseket, az utazások és az irodák költségeit, valamint a személyi asszisztensek fizetését.


2017-ben a Parlament épületeire a költségvetés 13%-át költötték. Ebből fedezik a Parlament három fő munkavégzési helyén – Brüsszelben, Luxemburgban és Strasbourgban – található épületek, valamint a 28 tagállamban működő kapcsolattartó irodák bérleti díját, építkezési, fenntartási, biztonsági és üzemeltetési költségeit.


A tájékoztatási politika és az adminisztratív kiadásoka, mint például az informatikai és telekommunikációs kiadások a 2017-es költségvetés 16%-át tették ki. A képviselőcsoportok működésére további 6%-ot fordítottak.