Mekkora a Parlament költségvetése? 

Az Európai Parlament 2018-as költségvetése 1,95 milliárd euró, amely összeg 44 százalékát mintegy 7.000 tisztviselő és képviselőcsoportoknál dolgozó személyzet fizetésére fordítják. Ugyanebből a forrásból fedezik a tolmácsolás, a külső fordítás és a személyzet utazási költségeit is.

A Parlament demokratikusan megválasztott intézmény, amely az összes tagállamra vonatkozó jogszabályokat alkot. Ez az oka annak, hogy személyzetének jelentős része az eljárások fordításátl vagy tolmácsolását végzi annak érdekében, hogy a képviselők és az állampolgárok egyaránt követhessék a munkát.

A 2018. évi költségvetés mintegy 22 százaléka a képviselők költségeit fedezi, beleértve a fizetéseket, az utazások és az irodák költségeit, valamint a személyi asszisztensek fizetését.

2017-ben a Parlament épületeire a költségvetés 13 százalékát költötték. Ebből fedezik a Parlament három fő munkavégzési helyén – Brüsszelben, Luxemburgban és Strasbourgban – található épületek, valamint a 28 tagállamban működő kapcsolattartó irodák bérleti díját, építkezési, fenntartási, biztonsági és üzemeltetési költségeit.

A tájékoztatási politika és az adminisztratív kiadásoka, mint például az informatikai és telekommunikációs kiadások a 2017-es költségvetés 16 százalékát tették ki. A képviselőcsoportok működésére további hat százalékot fordítottak.