Csoportos és egyéni látogatások az Európai Parlamentben 

Évente mintegy 450 ezren látogatnak el Unión belülről és kívülről az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi plenáris üléstermébe. A látogatók jó része - mintegy 80 ezer látogató - a több mint 9.000 csoport tagjaként érkezik, de az elmúlt években az egyéni látogatók száma is nőtt.

Az Európai Parlament a demokratikus jogok unión belüli gyakorlása érdekében fontosnak tartja az átláthatóságot, ezért teszi épületeit és munkáját a nyilvánosság számára egyszerűen elérhetővé. Hogy ne a nagy távolság és a brüsszeli vagy strasbourgi utazás költsége tartsa vissza a látogatókat, az intézmény hozzájárul a csoportok útiköltségeinek fedezéséhez.

A Brüsszelbe látogatók felkereshetik a Parlamentáriumot és az Európai Történelem Házát is, amelyek az Európai Parlament épületein kívül találhatók, és hétvégén is nyitva tartanak (2018-ban mintegy 470 ezer látogatót fogadtak). A strasbourgi látogatók a Simone Veil Parlamentáriumként ismert kiállítási területen a 360 fokos mozit és az interaktív eszközöket is megtekinthetik.

Látogatás az Európai Parlamentben csoportok és egyének számára © Európai Unió, 2018 – EP 

Csoportok

Számos látogató csoportosan keresi fel a Parlament brüsszeli és strasbourgi épületét, hogy megtekintse a plenáris üléstermet, és megismerkedjen a Parlament eljárásaival. A csoportok a képviselők meghívására, vagy önállóan érkeznek. A Parlament munkatársai fogadják őket, és beszélnek az Európai Parlament munkájáról és szerepéről. A látogatók parlamenti képviselőkkel is találkozhatnak.


Egyéni látogatók

A látogatók egyénileg is felkereshetik az Európai Parlamentet. Évente mintegy 80 ezer egyéni látogató kap interaktív multimédiás vezetőt az Európai Parlament brüsszeli üléstermének galériájára, kijelölt időpontokban. A látogatók meghallgathatnak egy rövid összefoglalót, és bepillanthatnak a plenáris ülésre. Strasbourgban az egyéni látogatók lehetőségeit 2017-ben bővítették, és a közelmúltban ott is bevezették a multimédiás vezetővel segített látogatásokat. Az új lehetőséget 2018-ban mintegy 40 ezer látogató vette igénybe.


Támogatott csoportok

A képviselők bizonyos számú látogatót a Parlament anyagi támogatásával is  hívhatnak meg. A támogatás részben fedezi utazási, szállás- és étkezési költségeket (évente 2.500 csoport, kb. 80 ezer látogató érkezik így).

Egy-egy képviselő legalább tízfős csoportokban összesen 110 látogatót hívhat meg egy évben. A képviselők évente legfeljebb öt csoportot hívhatnak meg Strasbourgba vagy Brüsszelbe a plenáris ülések idejére.

A látogatókat tisztviselők fogadják, akik bemutatják az Uniót és a Parlamentet. A látogatók találkozhatnak parlamenti képviselőkkel, és a karzatról megtekinthetik az üléstermet.

A látogatási kérelmeket és pénzügyi hozzájárulásokat az Európai Parlament alkalmazottai kezelik. A költségtámogatást banki átutalással fizetik ki, de a pénzügyi hozzájárulásnak egy kis része (látogatónként maximum 40 euró) készpénzben is kifizethető a csoport vezetőjének. A támogatás összegét három tényező alapján számolják ki, megszorozva a látogatók számával:


  • Útiköltség, amelyet a csoport indulási helye és a Brüsszel vagy Strasbourg közötti távolság alapján számítanak ki. A ráta látogatónként 0,09 euró/km.
  • Ha a csoport egy éjszakára szállást is igénybe vesz, a szállásköltségekhez látogatónként 60 euró hozzájárulás fizethető.
  • Az étkezési költségekhez nyújtott támogatás látogatónként 40 euró.

Csak a tényleges költségek téríthetők meg.


Nyílt napok

A Parlament minden év május elején Strasbourgban és Brüsszelben nyílt napokat rendez – Strasbourgban 9.000 látogatót fogadtak, Brüsszelben pedig 15 ezret. A 2019. évi nyílt napokra Brüsszelben május 4-én, Strasbourgban pedig május 19-én került sor.

A Parlament Brüsszelben és Strasbourgban is fogad látogatókat