Csoportos és egyéni látogatások az Európai Parlamentben 

Évente mintegy 450 000 személy látogat el az Unióból és azon kívülről az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi plenáris üléstermébe. E látogatók jó része a több mint 9000 csoport tagjaként érkezik, de az elmúlt években az egyéni látogatók száma is nőtt.

Az Európai Parlament a demokratikus jogok unión belüli gyakorlása érdekében fontosnak tartja az átláthatóságot, ezért teszi épületeit és munkáját a nyilvánosság számára egyszerűen elérhetővé. A látogatástól azonban sokakat visszatarthat a nagy távolság és a brüsszeli vagy strasbourgi utazás költsége, az intézmény ezért hozzájárul a csoportok (kb. 80 000 látogató) útiköltségeinek fedezéséhez.

A Brüsszelbe látogatók felkereshetik a Parlamentáriumot és az Európai Történelem Házát is, amelyek az Európai Parlament épületein kívül találhatók, és hétvégén is nyitva tartanak (2018-ban mintegy 470 000 látogatót fogadtak). Strasbourgban a Simone Veil Parlamentáriumként ismert kiállítási terület 360 fokos mozivetítésével és interaktív eszközeivel a látogatás részét képezi.

Látogatás az Európai Parlamentben csoportok és egyének számára, © Európai Unió, 2018 – EP 

Csoportok

Számos látogató csoportosan keresi fel a Parlament brüsszeli és strasbourgi épületét, hogy megtekintse a plenáris üléstermet, és megismerkedjen a Parlament eljárásaival. E csoportok vagy az EP-képviselők meghívására, vagy önállóan érkeznek. A Parlament személyzete fogadja őket, akik ismertetik az Európai Parlament munkáját és szerepét, és találkozhatnak parlamenti képviselőkkel is. Strasbourgban a látogatók vezetett látogatásra is bejelentkezhetnek a szimbolikus jelentőségű Louise Weiss épületben, multimédiás vezetővel vagy anélkül.


Egyéni látogatók

A látogatók egyénileg is felkereshetik az Európai Parlamentet. Évente mintegy 80 000 egyéni látogató kap interaktív multimédiás vezetőt az Európai Parlament brüsszeli üléstermének galériájára, kijelölt időpontokban. Meghallgathatnak egy rövid összefoglalót, vagy figyelemmel kísérhetik a plenáris üléseket. Strasbourgban az egyéni látogatók lehetőségeit 2017-ben bővítették, és a közelmúltban multimédiás vezetővel segített látogatásokat vezettek be. Ezen új lehetőséget 2018-ban mintegy 40 000 látogató vette igénybe, és számuk egyre nő.


Támogatott csoportok


A Parlament támogatásával EP-képviselők kifejezett meghívására korlátozott számú személyt lehet fogadni. E csoportok támogatásban részesülnek, amely részben fedezi utazási, szállás- és étkezési költségeiket (évente 2 500 csoport, kb. 80 000 látogató).

Évente minden EP-képviselő legalább tízfős csoportokban összesen 110 látogatót hívhat meg. A képviselők évente legfeljebb 5 csoportot hívhatnak meg Strasbourgba vagy Brüsszelbe a plenáris ülések idejére.


A látogatókat tisztviselők fogadják, akik interaktív módon bemutatják az Uniót és a Parlamentet. Találkoznak egy vagy két parlamenti képviselővel, és látogatást tehetnek az ülésterem karzatán.


A kérelmeket és pénzügyi hozzájárulásokat az Európai Parlament alkalmazottai kezelik. A költségtámogatást banki átutalással fizetik ki, de a pénzügyi hozzájárulásnak egy kis része (látogatónként maximum 40 euró) készpénzben is kifizethető a csoport vezetőjének. A támogatás összegét három tényező alapján számolják ki, és megszorozzák a látogatók számával: útiköltségek: a csoport indulási helye és a Brüsszel vagy Strasbourg közötti távolság alapján számítják ki. A ráta látogatónként 0,09 euró/km. Ha a csoport egy éjszakára szállást is igénybe vesz, a szállásköltségekhez látogatónként 60 euró hozzájárulás fizethető. Az étkezési költségekhez nyújtott támogatás látogatónként 40 euró. Csak a tényleges költségek téríthetők meg.


Nyílt napok

A Parlament minden év május elején Strasbourgban és Brüsszelben nyílt napokat rendez – Strasbourgban 9 000 látogatót fogadtak, Brüsszelben pedig 15 000-et. A 2019. évi nyílt napokra Brüsszelben május 4-én, Strasbourgban pedig május 19-én kerül sor.

Mini-hearing on rail passenger rights