Csoportos és egyéni látogatások az Európai Parlamentben 

Az Európai Parlament évente több mint 300 000 látogatót fogad az Unióból és azon kívülről. Többségük a Parlament fő épületeihez látogat el, ahol európai parlamenti képviselőkkel találkozhatnak, előadásokon vehetnek részt és megtekinthetik a plenáris üléstermet. 2011 óta a látogatók ingyenesen megtekinthetik a főépület mellett található Parlamentáriumot is, amely a hét minden napján nyitva tart. A Parlamentárium egy interaktív látogatóközpont, amely 360o-os videóban mutatja be a Parlament működését, és szerepjátékra is lehetőséget ad, amelynek keretében a látogatók európai politikusok bőrébe bújhatnak. 2017 májusában megnyitotta kapuit az Európai Történelem Háza, amely segít jobban megérteni a 20. század Európájának történelmét.

A parlamenti ülésterem látogatói nagyrészt a több mint hétezer csoport tagjaként érkeznek ( európai parlamenti képviselő meghívására, vagy önállóan). A látogatókat tisztviselők fogadják, akik ismertetőt tartanak az Európai Parlament szerepéről és munkájáról. A látogatás során egy-két parlamenti képviselővel is találkozhatnak, és a karzatról betekinthetnek az ülésterembe. Az EP-képviselők meghívására érkező csoportok számára a Parlament utazási és étkezési költség-hozzájárulás formájában pénzügyi támogatást nyújt.

Az Európai Parlament egyénileg, előzetes meghívó nélkül is látogatható. Az egyéni látogatók megadott napokon, meghatározott időpontokban audio-idegenvezetéses látogatást tehetnek az Európai Parlament brüsszeli plenáris üléstermének karzatán. Lehetőség van a strasbourgi ülésterem meglátogatására is, ahol a plenáris ülések többségét tartják.

A Parlament strasbourgi épülete ad otthont a diákoknak szóló Euroscola programnak is, amelynek keretében 16–18 éves diákok ezrei válhatnak egy napra parlamenti képviselővé.