Parlamentárium 

Az Európai Parlament 2011 októberében nyitotta meg brüsszeli látogatóközpontját, a Parlamentáriumot. A Parlamentárium a legnagyobb parlamenti látogatóközpont Európában, és az első olyan, amely egyszerre 24 nyelven működik. A központ számos interaktív multimédiás eszközzel segít abban, hogy a látogatók bepillanthassanak az Európai Parlament és a többi uniós intézmény működésébe. A látogatók megismerhetik, miként születnek a mindennapjaikat közvetlenül vagy közvetetten befolyásoló politikai döntések az EU-ban. A Parlamentárium 24 nyelven működik, négy nyelven (angolul, franciául, hollandul és németül) jelnyelvi videók is rendelkezésre állnak.

A Parlamentárium a hét minden napján nyitva tart, és ingyenesen látogatható. Naponta átlagosan körülbelül ezren látogatnak el ide. A központ Brüsszel tíz leglátogatottabb nevezetessége közé tartozik.

A Parlamentárium a felnőttek és gyermekek minden korosztálya számára készült. Speciális egyórás foglalkozások állnak a 8‒14 éves korosztály rendelkezésére.

A Parlamentáriumban egy népszerű szerepjáték keretében a középiskolások azt is kipróbálhatják, hogyan telik a képviselők egy napja, és többek között vitázhatnak az európaiak mindennapjait befolyásoló jogszabályokról. A Parlamentárium évente általában két ideiglenes kiállítást szervez.

Látogatók a Parlamentáriumban © Európai Unió, 2011 – EP 

Hol található a legközelebbi Parlamentárium?

Az Európai Parlament több kisebb látogatói centrumot is megnyitott annak érdekében, hogy helyi kiállításokkal közelebb kerülhessen az érdeklődő európaiakhoz.

2016-ban a berlini Európa Házban nyílt meg az Experience Europa. Az Európai Parlament kezdeményezésére és az Európai Bizottsággal együtt létrehozott tárlat különböző multimédiás eszközöket biztosít, és a látogatók egy szimulátor segítségével belebújhatnak egy képviselő vagy uniós biztos bőrébe.

2017-ben nyilt meg Strasbourgban a tartalmában a brüsszeli Parlamentáriumhoz hasonló Simone Veil Parlamentárium. A tárlat a parlamenti látogatás részét képezi, és segít jobban megérteni az Európai Parlament szerepét és hatását az európaiak mindennapjaira.