Parlamentárium 

Az Európai Parlament 2011 októberében nyitotta meg brüsszeli látogatóközpontját, a Parlamentáriumot. A Parlamentárium a legnagyobb parlamenti látogatóközpont Európában, és az első olyan, amely egyszerre 24 nyelven működik. A központ számos interaktív multimédiás eszközzel segít abban, hogy a látogatók bepillanthassanak az Európai Parlament és a többi uniós intézmény működésébe. A látogatók megismerhetik, miként születnek a mindennapjaikat közvetlenül vagy közvetetten befolyásoló politikai döntések az EU-ban. A Parlamentárium 24 nyelven működik, négy nyelven (angol, francia, holland és német) jelnyelvi videók is rendelkezésre állnak.


A Parlamentárium a hét minden napján nyitva tart, és ingyenesen látogatható. Naponta átlagosan körülbelül 1000-en látogatnak el ide. A központ Brüsszel tíz leglátogatottabb nevezetessége közé tartozik.


A Parlamentárium a felnőttek és gyermekek minden korosztálya számára készült. Speciális egyórás foglalkozások állnak a 8‒14 éves korosztály rendelkezésére. A gyerekek a multimédiás tárlatvezető segítségével saját maguk mehetnek végig a Parlamentáriumon.


A Parlamentárium évente általában két ideiglenes kiállítást szervez.


A Parlamentáriumban egy népszerű szerepjáték keretében a középiskolások azt is kipróbálhatják, hogyan telik az EP-képviselők egy napja, tárgyalásokat folytathatnak az európaiak mindennapjait befolyásoló jogszabályokról.

Látogatók a Parlamentáriumban, © Európai Unió, 2011 – EP 

Parlamentáriumot keres a közelében?


Az Európai Parlament a helyi szintű fellépés és az intézmény megismertetése érdekében a tagállamokban is nyitott kisebb látogatóközpontokat.


2016-ban a berlini Európa Házban megnyílt az Experience Europe. A központot az Európai Parlament kezdeményezésére, az Európai Bizottsággal együttműködve hozták létre. Számos multimédiás eszközt, valamint egy szimulációs játékot kínál a látogatóknak, akik a játék keretében EP-képviselők vagy biztosok bőrébe bújhatnak.


2017-ben Strasbourgban megnyitotta kapuit a Simone Veil Parlamentárium néven ismert kiállítási terület, amelynek tartalma hasonló a brüsszeli Parlamentáriuméhoz. Itt a látogatók többet megtudhatnak az Európai Parlament szerepéről és arról, hogyan képes befolyásolni az életüket.