Parlamentárium 

Az Európai Parlament 2011 októberében nyitotta meg brüsszeli látogatóközpontját, a Parlamentáriumot. A Parlamentárium a legnagyobb parlamenti látogatóközpont Európában, és az első olyan, amely egyszerre 24 nyelven működik. Számos interaktív multimédiás eszközzel segít abban, hogy a látogatók bepillanthassanak az Európai Parlament és a többi uniós intézmény működésébe és megértsék, miként születnek a mindennapjaikat közvetlenül vagy közvetetten befolyásoló politikai döntések az EU-ban. A Parlamentárium 24 nyelven működik, négy nyelven (angol, francia, holland és német) jelnyelvi videók is rendelkezésre állnak.

A Parlamentárium heti hét napon át áll nyitva és ingyenesen látogatható. Naponta átlagosan körülbelül 1000-en látogatnak el ide. A központ Brüsszel tíz leglátogatottabb nevezetessége közé tartozik.

A Parlamentárium a felnőttek és gyermekek minden korosztálya számára készült. Speciális egyórás foglalkozások állnak a 8‒14 éves korosztály rendelkezésére; a gyerekek a multimédiás tárlatvezető segítségével saját maguk is végigjárhatják a Parlamentáriumot.

A Parlamentárium évente általában két ideiglenes kiállítást is szervez.

A Parlamentáriumban egy népszerű szerepjáték keretében a középiskolások  kipróbálhatják, hogyan zajlik az EP-képviselők egy napja: tárgyalásokat folytathatnak az európaiak mindennapjait befolyásoló jogszabályokról.

Van-e Parlamentárium a közelben?

Az Európai Parlament a helyi kapcsolat  és az intézmény megismertetése érdekében a tagállamokban is nyitott kisebb látogatóközpontokat.

2016-ban a berlini Európa-Házban megnyílt az „Experience Europe”.  A központot az Európai Parlament kezdeményezésére, az Európai Bizottsággal együttműködve hozták létre. Számos multimédiás eszközt, valamint egy szimulációs játékot kínál a látogatóknak, akik a az EP-képviselők vagy az uniós biztosok bőrébe bújhatnak.

2017-ben Strasbourgban megnyitotta kapuit a Simone Veil Parlamentárium, amelynek tartalma hasonló a brüsszeli Parlamentáriuméhoz. Itt a látogatók többet megtudhatnak az Európai Parlament szerepéről és arról, hogyan  hat mindennapjainkra az EP.