Az Európai Parlament egyperces néma csenddel emlékezett a manchesteri robbantás áldozataira. https://t.co/EYvvS69aA6

Lásd még: 

UN Secretary-General Antonio Guterres addressed today the Members of the European parliament in Strasbourg        

ENSZ-főtitkár: az erős és egységes EU az erős és hatékony ENSZ alappillére 
Uniós ügyek 
 

A fegyveres konfliktusokat, az emberi jogok megsértését, a klímaváltozást és a globalizációt nevezte a legfőbb kihívásoknak António Guterres az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. A portugál ENSZ-főtitkár az EP-képviselők együttműködését kérte ezeken a területeken és elmondta: „Az erős és egységes Európa az erős és hatékony ENSZ alapvető fontosságú pillére”.

Greece. Syrian family torn apart by war find sanctuary        

Plenáris vita: a menekültek áttelepítése közös morális és politikai feladatunk 
Társadalom 
 

Az elmúlt években Európába érkező példa nélküli menekültáradat kihívás elé állítja a kontinenst és az EU vezetőit. A menekültek legnagyobb része Görögországba és Olaszországba érkezik, az EU az áttelepítésükkel az erre a két országra nehezedő aránytalanul nagy terhet könnyítené, a mechanizmussal azonban nem minden tagország ért egyet. A képviselők a keddi plenáris ülésen felszólították a tagállamokat, hogy tartsák magukat a 2015. szeptemberi tanácsi döntéshez és vegyenek át menedékkérőket.

infographic illustration        

Élelmiszer-pazarlás az EU-ban: a számok 
Társadalom 
 

Az EU-ban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros. Az Európai Parlament kedden elfogadott állásfoglalásában az ételhulladék mennyiségének komoly csökkentését kéri. Miért jelent ekkora problémát az élelmiszer-pazarlás? Mennyi ételhulladékot termelünk Magyarországon fejenként? Bemutatjuk infografikánkon.

Workers' right and citizens rights protection ©AP Images/European Union-EP        

Európa jövője: a globalizáció kiaknázása 
Uniós ügyek 
 

Idén hatvan éves a Római Szerződés, amely létrehozta a mai Európai Unió elődjét. Az évforduló jó alkalom arra, hogy az EU vezetői átgondolják a következő évekre vonatkozó stratégiát, amelynek egyik eleme, hogy jobban kiaknázzák a globalizáció kínálta lehetőségeket, és felvértezzék az Uniót annak veszélyeivel szemben. A képviselők kedden vitatják meg az Európai Bizottság erre vonatkozó terveit, vitaanyagait. Összeszedtük, hogy mit tesz a Parlament ezen a téren.

Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP        

Felmérés: nagyobb szerepet szánnak az EU-nak az európaiak a migráció kezelésében 
Uniós ügyek 
 

Az elmúlt években Európába érkező példa nélküli menekültáradat kihívás elé állítja a kontinenst és az EU vezetőit. Az Unió számos intézkedést hozott a válság megoldására, az Eurobarometer idei felmérése szerint azonban az európaiak 73%-a, szeretné, ha az EU a jelenleginél jobban beavatkozna a migráció kezelésébe. A magyarok esetében az arány még magasabb, 76%. Az európaiak 58%-a szerint azonban az intézkedések nem megfelelőek. Összeszedtük, hogy mit tett az EP ezen a téren az elmúlt hónapokban.

infographic illustration        

Brexit: mi lesz az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok millióinak jogaival? 
Uniós ügyek 
 

Habár csak néhányan mehettek el szavazni közülük, az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok millióinak életére hatással van a Brexit. A brit kilépésről szóló szerződést az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ennek egyik feltétele az EP-képviselők szerint az, hogy megfelelő védelmet kapjanak az állampolgárok jogai. A héten három parlamenti szakbizottság szervez közösen meghallgatást a témáról. Inforgrafikánkból kiderül, hogy hány uniós polgárt érint a kérdés.

Francesco Fresi: római emlékek        

Európa-nap: a múlt leckéi 
Uniós ügyek 
 

Május 9-e az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. A javaslatokat 1958-ban a Római Szerződés öntötte formába, amelynek aláírásakor Francesco Fresi is jelen volt, őt kértük, hogy ossza meg tapasztalatait.

EP this week        

Ezen a héten az EP-ben: uniós állampolgárok az Egyesült Királyságban, adóügyek 
Uniós ügyek 
 

Hogy alakulnak az uniós állampolgárok jogai az Egyesült Királyságban a Brexit fényében? Három parlamenti szakbizottság szervez közösen meghallgatást a témáról csütörtökön. A pénzmosást, adóelkerülést és adókijátszást vizsgáló bizottság a Csatorna-szigetekről, Gibraltárról és Madeiráról érkező szakértőkkel tart meghallgatást a Panama-iratok botránya kapcsán kedden. A frakciók a jövő heti strasbourgi plenáris ülést készítik elő.

Kattints az infografikára: az Unió prioritásai az európaiak szerint        

Eurobarometer 2017: egyre több európai mondja, hogy jó dolog az EU-hoz tartozni 
Uniós ügyek 
 

Az európaiak többsége közös uniós választ szeretne a globális kihívásokra, és kevésbé nemzeti megoldásokat - derül ki az Európai Parlament megbízásából idén márciusban készített kutatásból. Az új Eurobarometer-felmérés adatai azonban eltérő képet mutatnak az egyes tagállamokban. A magyarok kiemelkedően magas számban gondolják úgy, hogy az EU demokratikusan működik, és 63%-uk érzi magát az Unióhoz tartozónak. Infografikánkon és cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Feliratkozás a különböző témájú hírlevelekre