Gazdaság 

A kategória termékei 

Az EP-képviselők támogatják az európai beruházásokat ösztönző akciótervet      ©AP Images/European Union - EP        

Gazdaság 
 

A gazdasági válságot követően az EP számos intézkedést hozott, hogy visszaállítsa a bizalmat az európai bank- és pénzügyi rendszer iránt, valamint ösztönözze a beruházásokat.

Gépjárművek károsanyag-kibocsátása: a vizsgálóbizottság tanul a botrányból        

Kedden délután, mintegy egyévnyi munka után az EP gépjárműiparban alkalmazott kibocsátásméréssel foglalkozó vizsgálóbizottsága szavaz ajánlásairól, amelyben szigorúbb szabályozásra és további uniós szintű lépésekre tesz javaslatot. Jens Gieseke (néppárti, német) témafelelős a szavazás kapcsán elmondta: „Megtanultuk a múlt leckéit, és most elvégezzük a házi feladatunkat (...), hogy ez a botrány ne történhessen meg még egyszer”. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a javaslatokról.

Veszélyes növényvédő szerek helyettesítése        

Habár a hagyományos növényvédő szerek rendkívül hatásosak a károkozók irtására, az emberi egészségre, az állatokra és a környezetre jelentett kockázatuk egyre több vita tárgyát képezi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint az élelmiszerek 45%-a tartalmazhatja a növényvédő szerek származékát. A Parlament azért dolgozik, hogy az EU a természetes, biológiai szerek használatára ösztönözze a gazdákat.

Interview with Mady Delvaux        

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy a drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. Az EP szerdán vitázik, csütörtökön pedig szavaz arról a jelentésről, amely a robotok átfogó jogi szabályozását kéri a Bizottságtól. A javaslatok egyike, hogy egyfajta „e-személyiséget” adnának a robotoknak, hogy felelőssé tehessék őket, ha sérülést okoznak valakinek.

Greece debate        

Görögország helyzete és pénzügyi válsága az elmúlt hetekben ismét napirendre került az EU-ban. Egy, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőiből és uniós tisztviselőkből álló delegáció a héten várhatóan Athénba utazik, hogy megvizsgálja, átültette-e a görög kormány a gyakorlatba a mentőcsomag feltételeként megszabott reformokat. Ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy további pénzügyi segítséget kapjon.