2020-ra 3 millió „zöldgalléros” munkahely létrehozását tűzte célul az EU. ©BELGA_Jacques Loic_Photononstop 

A környezet védelme, az éghajlatváltozás megfékezése, a fenntartható növekedés biztosítása, a versenyképesség fokozása, a munkanélküliség csökkentése – a német, zöldpárti Elisabeth Schroedter szerint mindezt elérhetjük a „zöld munkahelyek” elnevezésű programmal. A képviselő alább kifejti, mit értünk zöld munkahelyen, hol találhatóak ilyenek és miért olyan fontosak az „örökzöld" gazdaság kialakítása szempontjából. Interjúnk.

Mit nevezünk zöld munkahelynek? 


A jelentés legfontosabb üzenete, hogy a legtöbb munkahely potenciálisan zöld munkahely. Zöld munkahelyekkel energiát takaríthatunk meg, megújuló energiaforrásokat használhatunk, védjük a természeti erőforrásokat és az ökoszisztémát, valamint minimálisra csökkenthetjük a hulladék kibocsátást, illetve a levegőszennyezést.


Az eddigi példák három kategóriába sorolhatók. Vannak új típusú zöld munkahelyek, amelyek az innovatív technológiáknak köszönhetően és a hozzájuk kapcsolódó fiatal ágazatokban alakultak ki. Egyes hagyományos ágazatok új termékek gyártása révén növekedhetnek, például a fémipar egyre több szélturbinát állít elő. A meglévő, régi és új készségeket igénylő munkahelyek pedig, a fenntarthatósághoz történő hozzájárulás jegyében intenzíven át fognak alakulni. A harmadik kategóriában találjuk például az építőipari dolgozókat, a fűtéstechnikai szerelőket és kerékpárgyártókat.


Egyes ágazatokban az ökológiai átalakulás lesz az egyetlen módja annak, hogy elkerüljék a munkahelyek megszűnését. A gyártás csak akkor tud versenyképes maradni, ha befektetünk az energiahatékonyságba és a lehető legkisebb mértékben használjuk a természeti erőforrásokat.


Mikorra várható a zöld munkahelyek elterjedése?


Egyértelmű politikai elkötelezettséggel és a helyes döntésekkel akár azonnal el tudjuk kezdeni a zöld munkahelyekben rejlő lehetőségek kibontakoztatását. Bár egyes tagállamok már 10 éves tapasztalattal rendelkeznek az ökológiai átalakulás elindításában, mások például Spanyolország és az Egyesült Királyság az elején járnak a változás kezdeményezésében. Belgiumban és az Egyesült Királyságban az építőipari  munkahelyek számának növekedésében bíznak, köszönhetően az épületek ökológiai felújításának.


Hány új zöld munkahely várható?


A Greenpeace jelentése szerint 8 millió új munkahely létrehozása várható világszerte. Az EU-nak most kell cselekednie, hogy világszerte versenyképes maradjon és biztosítsa, hogy a lehetséges új munkahelyek jelentős része Európában jöjjön létre.


A témáról szóló jelentés szerint jelenleg Németország áll az élen 250 ezer zöld munkahellyel, amelynek növekedését 2020-ra 450 ezerre becsülik. Barroso az unió helyzetét elemző beszédében 2020-ra 3 millió „zöldgalléros” munkahely létrehozásáról beszélt.


A munkahelyek átalakulása és a munkahelyteremtés lehetősége nem csak a magas képzettséget igénylő szakterületeket érintik majd, hanem a közepes és az alacsony képzettséget igénylő ágazatokat is.


Melyek a zöld munkahely előnyei?


A zöld munkahely előnye az, hogy biztonságos. Nagyon fontos annak biztosítása, hogy a zöld munkahelyek jó munkahelyek is legyenek.


Mit tanácsol a diákoknak?


Ha a diákok az ökológiai ismereteket tanulmányaikba integrálják, illetve ha a választott téma szorosan kapcsolódik a környezetvédelemhez, akkor a jövőben is biztosítva lesz a munkahelyük.  Mindenki jól jár, ha képzettségét ökológiai ismeretekkel bővíti. A nőknek pedig azt tanácsolom, hogy bátran vállaljanak el technikai ismereteket igénylő munkákat.