Infografika: így nyerhető ki a palagáz 

 
 

Megosztás itt: 

A palagáz növelheti Európa energiafüggetlenségét és csökkentheti az energia árát, de megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen környezeti és egészségügyi hatásai lehetnek a gáz kinyerésének. Október 9-én szavaz az EP arról, hogy a palagáz kinyerését kötelező környezeti hatástanulmányhoz kössék-e.

Bár egyelőre nem lehet biztosat mondani arról, hogy mennyi palagázt lehet kinyerni az EU-ban, Lengyelország, Ausztria, Németország, Svédország és az Egyesült Királyság engedélyezte a palagáz‑lelőhelyek feltérképezését. Franciaország és Bulgária viszont úgy döntött, hogy egyelőre felfüggesztik a gázkinyerésre vonatkozó terveket.


Érvek mellette és ellene


A palagáz‑kitermelés fellendülése segíthet csökkenteni az EU külső energiafüggőségét, a nagyobb piaci versenynek köszönhetően csökkenhetnek az árak, új munkahelyek jöhetnek létre, biztonságosabbá válhat az energiaellátás.


Ugyanakkor a palagáz kinyeréséhez rengeteg vízre van szükség, ami a kapacitások bővítése ellen szól. Technikai hiba esetén a felszín alatti vizek is szennyeződhetnek, gázkitörések fordulhatnak elő, vegyi anyagok kerülhetnek a környezetbe.


Az Európai Parlament 2012. november 21-én két nem kötelező érvényű állásfoglalást is elfogadott, amelyek a palagáz kinyerésének környezeti, ipari és energetikai aspektusait járták körül.