Cecilia Wikström 

Az alma nem csak gyümölcs, hanem az egyik legértékesebb védjegy is napjainkban. A védjegyeket a kereskedelmi forgalomba kerülő áruk azonosítására használják, nélkülük elképzelhetetlen lenne az üzleti élet. Mivel a márkák egyre fontosabb szerephez jutnak, a védjegyek védelme is megkerülhetetlen. Erről beszélgettünk Cecilia Wikström svéd, liberális képviselővel az uniós védjegyek modernizációjáról szóló jelentés szerzőjével. A témáról február 24-én vitázik, egy nappal később pedig szavaz az EP.

Mennyire fontosak a márkaépítésben a védjegyek?

 

Nagyon. Globalizált világban élünk, fontos, hogy a védjegyek és azok tulajdonosai is védelmet élvezzenek. A védjegy hosszabb életű, mint a szabadalom, hiszen a szabadalom érvényessége lejár, a védjegy élete viszont örök.


A védjegyek használata nélkül a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH) szerint elképzelhetetlen az üzleti élet. Ők felelősek a védjegyek bejegyzéséért, 1996-os létrehozása óta több mint 1 millió ilyen kérelem futott be hozzá.


A védjegy tulajdonosán múlik, hogy csak nemzeti szinten vagy európai szinten is bejegyezteti azt. Ha a tulajdonos csak Franciaországban, Németországban vagy Belgiumban akarja levédetni a márkanevét, megteheti. De ha európai védelmet szeretne, arra is van lehetősége.


Az azonban nem ésszerű, hogy azonos árat kelljen fizetni mindkét bejegyzésért. Különbséget kell tenni a kettő között, és rendezni kell az árakat.


Több mint 20 éve létezik egy olyan jogszabály, amely a tagállamok védjegyeket érintő jogszabályait hangolja össze. Milyen változást hoznak az új szabályok?

 

Nincs szó forradalmi változásokról, inkább csak modernizációról. Szorosabb lesz az együttműködés a védjegyekkel foglalkozó tagállami hatóságok és a spanyolországi Alicantéban található európai védjegyhivatal között.