Roaming, netsemlegesség, geo-blocking: mi micsoda a digitális korban? 

 
 

Megosztás itt: 

Még kihasználatlanok a digitális kor kínálta lehetőségek az EU-ban ©BELGA_Zoonar_N_Menijes  

315 millió európai használja az internetet nap mint nap. Online olvassuk a híreket, vásárolunk, tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel. Annak érdekében, hogy a digitális kor kínálta lehetőségeket országhatároktól függetlenül ki lehessen haszálni, az Európai Bizottság stratégiát dolgozott ki a digitális egységes piac megteremtéséről, amelyet május 6-án ismertetnek az EP-ben. Ugyanaznap az ipari szakbizottság Andrus Ansippal, az Európai Bizottság alelnökével vitatja meg a dokumentumot.

Az EP egyik tanulmánya szerint egy teljes értékűen működő digitális egységes piac megteremtése a GDP 500 milliárd eurós növekedésével is járhat évente.

 

Cikkünkben a digitális világ legfontosabb kifejezéseit gyűjtöttük össze, a teljesség igénye nélkül.

 

Nagy mennyiségű adat (Big Data)

 

Különösen nagyméretű adathalmaz, amely az emberek viselkedésére vonatkozó olyan adatokat tartalmaz, mint például az online vásárlásokra vonatkozó információ vagy a GPS-jelek. Szabályozása kapcsán az Európai Bizottság számos kihívással néz szembe, mint például a tulajdonjog és a személyes adatok védelmének kérdése.


Felhő alapú számítástechnika (cloud computing)

 

A technika lényege, hogy az adatokat nem a számítógépen, hanem egy távoli, interneten keresztül elérhető szerveren tárolják és dolgozzák fel. Míg egyfelől nagyobb kényelmet és alacsonyabb költséget kínál a felhasználók számára, addig a másik oldalról számos kockázatot is jelent, például a különleges, személyes adatok kezelése kapcsán.


E-kereskedelem (E-commerce)

 

Az árucikkek interneten keresztüli eladása, vásárlása, cseréje. A Bizottság adatai szerint az EU-n belüli online vásárlásoknak csupán a 15 százaléka ilyen, amely főként a magas szállítási költségeknek köszönhető. Emiatt a termékek szabad áramlása nem érvényesül teljes mértékben az internetes vásárlások esetében, hiszen nagyobb költséget jelent a külföldiek számára, mint az adott országban élő állampolgároknak.


Geo-blocking

 

Az a gyakorlat, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online történő megvásárlását. Számos cég gyakran indoklás nélkül meggátolja az árucikkei interneten keresztüli vásárlását egy másik országból érkező igény esetén és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.


Netsemlegesség (net neutrality)

 

Az az elv, amely szerint az internetes szolgáltatóknak azonos módon kell megítélniük az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat. Tilos például direkt meggátolni vagy lelassítani konkurens weboldalakat vagy online szolgáltatásokat. Az EP-képviselők tavaly szavazták meg, hogy a netsemlegesség biztosítása bekerüljön az Európai Bizottság által 2013-ban javasolt távközlési csomagba.


Roaming


Olyan szolgáltatás, amelynek segítségével akkor is telefonálhatunk és bonyolíthatunk adatforgalmat a mobileszközeinken, ha külföldön tartózkodunk. Az EP-képviselők a roamingdíjak eltörlését sürgetik.