Digitális egységes piac: mindenki számára egyenlő esélyeket kell teremteni 

 
 

Megosztás itt: 

A vita főszereplői balról jobbra: ANSIP Andrus, GROSSETÊTE Françoise, LAURISTIN Marju, FORD Vicky, CHARANZOVÁ Dita, DE JONG Dennis, REIMON Michel, BORRELLI David, TROSZCZYNSKI Mylène 

Hogyan lehet felszámolni az akadályokat a digitális gazdaság fejlődésének útjából? Ez volt a téma május 19-én az EP-ben, amikor a képviselők Andrus Ansip európai bizottsági alelnökkel vitatták meg az európai digitális belső piac kiépítésének terveit. Az Európai Bizottság május 6-án ismertette az erről szóló stratégiát, amire most az EP szakbizottságai készítenek választ. A digitális egységes piaccal június 25–26-án az uniós csúcson is foglalkoznak az állam- és kormányfők.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke azzal indította a vitát, hogy szerinte a javasolt stratégia felkészítheti Európát egy sikeres digitális jövőre.


Hozzátette, hogy a javaslatokat csomagként kell kezelni. „Ha csak a javaslatok felét sikerül megvalósítani, akkor nem lesz valódi a digitális egységes piac.”


Françoise Grossetête (néppárti, Franciaország) arról beszélt, hogy a digitális egységes piacnak minden tagállamban elő kell segítenie a növekedést. „Európa vagy lép, vagy egyszerűen digitális gyarmattá lesz. Európában nemcsak fogyasztanunk kell, alkotóknak is kell lennünk.”


Miközben támogatja a stratégiát, Marju Lauristin (szocialista, Észtország) egyben figyelmeztetett arra, hogy a digitális egységes piac mellett az európai digitális társadalom megteremtéséről is szó van. „A digitalizációhoz új készségeket is el kell sajátítani. Hatalmas lehetőségek vannak, de akadnak kockázatok is” – mondta.


„A digitális egységes piac lehetőségeinek kiaknázása a versenyképességet is növelheti és új munkahelyeket is létrehozhat. A Bizottság stratégiájának bizonyos részei jók, más részeken azonban javítani kell még. A digitális piac globális piac, Európa köré nem lehet erődítményt építeni” – érvelt Vicky Ford (konzervatív-reformer, Egyesült Királyság).


Dita Charanzová (liberális, Csehország): „A stratégiának többet kell tennie azért, hogy egyenlő esélyeket teremtsen a vállalkozásoknak, főleg a kis- és középvállalkozásoknak, akiknek sokba kerül az, ha a határokon túl próbálják értékesíteni termékeiket és szolgáltatásaikat.


Denni de Jong (baloldali, Hollandia): „Az innováció fontos az európai gazdaságnak, és az internet ennek a része kell hogy legyen. Az internetnek ingyenes és nyitott térnek kell maradnia.”


Michel Reimon: (zöldpárti, Ausztria): „Hallottunk arról, hogy a fogyasztók könnyebben férnek majd hozzá az árukhoz és szolgáltatásokhoz, de egy szó se esett a tudáshoz való hozzáférésről”.


David Borrelli (EFDD, Olaszország): „Jelenleg a kis- és középvállalkozások csupán 7%-a értékesíti termékeit külföldön, és a fogyasztók csupán 15%-a rendel külföldről árut. Ebből is látszik, hogy hosszú út áll még előttünk.”


Mylène Troszczynski (független, Franciaország) azt kritizálta, hogy az Európai Bizottság a határok felszámolására helyezi a hangsúlyt. „Nyílt megvetést mutatnak a nemzetek és a népek iránt” – mondta.