Az EU-ban viszonylag kevesen lépik át a határokat, hogy egy másik országban vállaljanak munkát és inkább a lakóhelyükhöz közel próbálnak állást találni a külföldi munkakeresés bonyolult folyamata miatt. Ennek megkönnyítése érdekében hozták létre 1993-ban az Európai Foglalkoztatási Szolgálatot (EURES). Az EP-képviselők február 25-én jóváhagyták az EURES fejlesztéséről szóló javaslatot. Videónkban bemutatjuk, hogyan segíti az EURES a külföldre pályázókat.

Az EURES hálózat fejlesztéséről szóló vitát szerdán 17 óra körül honlapunkon is élőben lehet követni.

Munkaerő-áramlás az EU-ban

Az EU-ban viszonylag kevesen lépik át a határokat, hogy egy másik tagállamban vállaljanak munkát, ami egyrészt a nyelvtudás hiányának, másrészt az álláskeresés bonyolult folyamatának is betudható.

Az OECD 2012-es adatai alapján az EU akkori 27 tagállamában az éves migrációs ráta átlagosan 0,29 százalék volt. A határokat átlépő munkavállalók aránya ehhez képest Ausztráliában 1,5 százalék, az Egyesült Államokban pedig 2,4 százalék. Az EU 241 milliós népességéből mindössze 7,5 millióan dolgoznak egy másik uniós országban.

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES)

Az EURES hálózatot 1993-ban hozta létre az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy mintegy hidat képezve a munkáltatók és az álláskeresők között, a megfelelő álláshelyre a megfelelő munkavállalót közvetítse ki. Az EURES segítséget nyújt a külföldi munkavállalás kapcsán felmerült problémák megoldásában és tanácsadó szolgáltatást biztosít az álláskeresők számára.

Az EURES mára több mint egymillió állásajánlatot, 235 ezer önéletrajzot és mintegy 6 ezer munkáltatót tart nyilván.

Az EURES hálózat fejlesztése

Az új jogszabályjavaslat szerint az Unió az Európai Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztésén keresztül ösztönözné a külföldi munkavállalást.

Az EURES lenne a megpályázható álláshelyek és az önéletrajzok legnagyobb gyűjtőhelye, amely így egyedülálló lehetőséget biztosítana a munkaerőpiacon a kereslet és a kínálat találkozására. A tervezet kiterjed a szakmai gyakorlatokra is, valamint előmozdítaná a tagállamok közötti tapasztalatcserét.

Mindazonáltal a foglalkoztatáspolitika irányainak meghatározása és támogatása továbbra is tagállami hatáskör.

Heinz K. Becker (néppárti, osztrák) jelentéstevő a plenáris szavazás előtt elmondta: „Be akarjuk vonni a regionális foglalkoztatási ügynökségeket. Be akarjuk vonni a szociális partnereket és a civil szervezeteket, amikor állásokat kínálnak”.

Az EP-képviselők a február 25-i plenáris ülésen 576 igen és 56 nem szavazat, valamint 21 tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot, amelyet következő lépésként az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.


Ezt a cikket először 2015 június 22-én publikáltuk honlapunkon.

Az EURES a külföldre pályázókat segíti az EU-ban