Az EP különbizottsága: Hogyan lehet átláthatóbb a tagállamok adórendszere? 

 
 

Megosztás itt: 

Adózás az uniós tagállamokban 

Az EP idén februárban döntött a tagállamok adómegállapításait vizsgáló különbizottság felállításáról. Nyolc hónap munka után a különbizottság jelentésben foglalta össze ajánlásait arról, hogyan lehetne igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban. A különbizottság október 26-án, hétfőn fogadta el a jelentést, plenáris ülésen pedig novemberben döntenek róla az EP-képviselők. Infografikánkon áttekintést adunk a tagállamok adórendszeréről.

Adókedvezmények nagyvállalatoknak


Habár technikai értelemben lehet legális, ha egy tagállam adókedvezményt biztosít bizonyos nagyvállalatoknak, ez hátrányosan érinti a többi adózót, például a kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek a teljes bevételük után meg kell fizetni az adót.


Október 21-én az Európai Bizottság megállapította, hogy Luxemburg és Hollandia megsértette az uniós állami támogatási szabályokat, mivel adókedvezményeket biztosított a Fiat Finance, illetve a Trade and Starbucks vállalatok részére.


Az EP szerepe


A Parlament adóügyekkel foglalkozó EP-képviselői üdvözölték a Bizottság októberi döntését, és fontos lépésként értékelték az igazságtalan adózás felszámolásához vezető úton.


A tagállamok adómegállapításait és hasonló jellegű vagy hatású intézkedéseit vizsgáló különbizottság felállításáról is e célból döntött az EP. A különbizottság jelentésében javaslatokat tesz arra, hogyan lehetne növelni az adórendszerek átláthatóságát az EU-ban.


Az EP-képviselők október 26-án, hétfőn szavaztak a különbizottságban az ajánlásokról, amelyek azon az elven alapulnak, hogy a nagyvállalatoknak ott kell adót fizetniük, ahol a profitot termelik.


Sajtótájékoztatót tartott a témában Elisa Ferreira (szocialista, portugál) és Michael Theurer liberális, német) jelentéstevő, valamint Alain Lamassoure (néppárti, francia), a különbizottság elnöke október 27-én, kedden.


A sajtótájékoztatón Markus Ferber (néppárti, német) is felszólalt, aki az adózás területén a tagállamok közötti, automatikus információcserét sürgeti jelentésében. A dokumentum szerint a tagállamok közötti információcsere nem felel meg a várakozásoknak. A jelentést október 27-én, kedden fogadta el a plenáris.


A nagyvállalatok véleménye


A multinacionális vállalatok képviselőinek lehetőségük van rá, hogy megosszák véleményüket a vállalati adózásról a különbizottság rendkívüli ülésén november 16-án. A Google, a Facebook és a HSBC Csoport képviselői már jelezték részvételi szándékukat.


Adózás az EU-ban


Infografikánkon áttekintjük, hogyan alakul a közvetett és közvetlen adózás, valamint a tőkére, a munkára és a fogyasztásra kivetett adók megoszlása az egyes tagországokban. Emellett összehasonlítjuk az egy főre jutó GDP-t is, vásárlóerő-egységben kifejezve.Ezt a cikket 2015. október 23-án publikáltuk először honlapunkon.