A kevésbé ártalmas, természetes növényvédő szerek használatát ösztönözné az EP 

 
 

Megosztás itt: 

Habár a hagyományos növényvédő szerek rendkívül hatásosak a károkozók irtására, az emberi egészségre, az állatokra és a környezetre jelentett kockázatuk egyre több vita tárgyát képezi. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint az élelmiszerek 45%-a tartalmazhatja a növényvédő szerek származékát. A Parlament azért dolgozik, hogy az EU a természetes, biológiai szerek használatára ösztönözze a gazdákat.

Az EP-képviselők február 15-én állásfoglalást fogadtak el, amelyben az alacsony kockázatú biológiai növényvédő szerek gyorsabb engedélyezési folyamatára és regisztrációjára vonatkozó szabályozás kidolgozását kérik a Bizottságtól 2018-ig. Ez idáig mindössze hétfajta alacsony kockázatú növényvédő szerepel az uniós nyilvántartásban.


Az EP állásfoglalása kimondja, hogy a hagyományos növényvédő szerek maradványai megtalálhatóak  a talajban, a vízben és általában véve a környezetben, valamint a növényi vagy állati eredetű mezőgazdasági termékekben is, ami így az emberek és állatok egészségére is káros hatással van.


Az alacsony kockázatú, biológiai növényvédő szerek megfelelő alternatívát jelenthetnek a hagyományos növényvédő szerekkel szemben a termelők számára, és emellett a fenntartható mezőgazdaságot segítik.


A kereskedelmi forgalmazásukat megelőző hosszadalmas engedélyezési és regisztrációs eljárás azonban komoly akadályt jelent a gyártók számára. Ezen változtatna a Parlament. Videónkban elmagyarázzuk a részleteket.