Kedden délután, mintegy egyévnyi munka után az EP gépjárműiparban alkalmazott kibocsátásméréssel foglalkozó vizsgálóbizottsága szavaz ajánlásairól, amelyben szigorúbb szabályozásra és további uniós szintű lépésekre tesz javaslatot. Jens Gieseke (néppárti, német) témafelelős a szavazás kapcsán elmondta: „Megtanultuk a múlt leckéit, és most elvégezzük a házi feladatunkat (...), hogy ez a botrány ne történhessen meg még egyszer”. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a javaslatokról.

Miután napvilágot látott, hogy a Volkswagen-csoport Amerikában csalt a laboratóriumi tesztek során, a Parlament 2016 márciusában vizsgálóbizottságot állított fel, hogy kiderítse, megsértették-e a gépjárműgyártók a kibocsátásmérés tesztelésére vonatkozó EU-s szabályokat. A bizottság azt is vizsgálja, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok részéről történt-e mulasztás az EU-s szabályok betartása terén.

Laboratóriumi vs. környezetben mért károsanyag-kibocsátás

A mérgező nitrogén-dioxidot is magában foglaló nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátásáért elsősorban a dízelautók a felelősek, ezért az EU szabályozza a kibocsátott káros anyagok határértékét, valamint a mérésüket. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a valós közúti károsanyag-kibocsátás a laboratóriumban mért eredmények többszöröse is lehet.

Az EP-képviselők ezért azt kérik a Bizottságtól és a Tanácstól, hogy haladéktalanul fogadják el a valós vezetési feltételek melletti kibocsátásról (Real Driving Emissions, RDE) szóló csomagot, amelyeknek köszönhetően csökkenhet ez a különbség.

„A régi tesztet laboratóriumban végezték, 20 perc alatt, nagyon mesterséges körülmények között. Közúton viszont hirtelen sokkal több veszélyes szennyező anyagot bocsátott ki, mint a teszt közben. Ezért fejlesztettek ki másfajta, az eredményt befolyásoló műszereket a gyártók” - magyarázta Gerben-Jan Gerbrandy (liberális, holland) témafelelős.

Az EU-s szabályok végrehajtása és szankciók

Az EP-képviselők szerint a gépjárművek kibocsátásának mérésére vonatkozó szabályok szigorúbb és eredményesebb végrehajtására van szükség az Európai Unióban. A szakbizottság emellett sürgeti a Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást azon tagállamok ellen, amelyek nem hoztak létre hatékony piacfelügyeletet.


„Európai megközelítésre van szükségünk, hatékonyabb irányításra” - mondta Jens Gieseke (néppárti, német) témafelelős.


Következő lépés


Amennyiben a szakbizottság elfogadja, következő lépésként a Parlament várhatóan az áprilisi plenáris ülésen szavaz az ajánlásokról.