Uniós szinten szabályoznák a drónok használatát 

 
 

Megosztás itt: 

A drónok egyre népszerűbbek, ami új biztonsági és környezetvédelmi kérdéseket vet fel. Az EP egy uniós szintű szabályozáson dolgozik, szem előtt tartva az emberek és a cégek érdekeit is.

Az EP-képviselők június 12-én szavaztak a légiközlekedés új szabályairól, amelyek ezúttal a drónokra is kiterjednek.

Mi az a drón és mire használják? 
  • A drónok eredetileg katonai célokra fejlesztett, személyzet nélkül működő légi járművek. Manapság többek közt légi fotók és videók készítésére, mentésre, vezetékek vizsgálatára és permetezésre használják. 

Miért van szükség a drónok szabályozására?

 

A nagyobb súlyú drónok a légi közlekedésre vonatkozó általános szabályok hatálya alá esnek, míg a 150 kg-nál könnyebb drónokat nemzeti szinten szabályozzák.

Magyarországon például a kereskedelmi célokra használt drónokat repülési engedélyhez és legalább 1 millió euró értékig terjedő biztosításhoz kötik, míg Romániában ezen felül a nemzeti nyilvántartásban is regisztrálni kell, Horvátországban viszont elegendő a biztosítás, nincs szükség engedélyre sem.

A szabályok különbözősége megnehezíti a nemzetközi kereskedelmet, adott esetben pedig veszélyes is lehet. A drónok használata számos kockázattal jár, baleset esetén károsíthatnak más légi járműveket vagy akár sérülést is okozhatnak, valamint bizonyos modellek lég- és hangszennyezést okoznak. Ráadásul a kamerával ellátott drónok a magánéletünkbe is betolakodhatnak, és a hozzájárulásunk nélkül használhatják fel a személyes adatainkat.

Kép nagyítása: Infografika a civil drónok használatáról 
Infografika a civil drónok használatáról        
Az EP szabályozná a civil drónok használatát. A teljes infografikáért kattintson a képre. 

Az új szabályozás értelmében:

  • drónokat csak a földtől és a légtér más felhasználóitól megszabott távolságban lehet üzemeltetni,
  • korlátozzák a repterek, nagykövetségek, börtönök és atomerőművek területére történő berepülés,
  • kötelező a 80 Joule-nál nagyobb mozgási energiát közlő drónok regisztrációja, mivel ezek sérülést okozhatnak, valamint matricával látják el a regisztrált drónokat a könnyebb beazonosítás érdekében,
  • a drónokat úgy kell tervezni, hogy minél kisebb lég- és hangszennyezést okozzanak.


A drónok uniós piaca

A drónok európai piaca rendkívül gyorsan fejlődik, egy felmérés szerint a szektor több mint 150 ezer új munkahelyet fog teremteni 2050-ig. A becslések szerint tíz éven belül a drón-szektor mintegy 10%-át fogja kitenni a teljes európai légiközlekedési piacnak, ezzel évi 15 milliárd eurót termelve.

Mik a következő lépések?

Az EP-képviselők elfogadták a jelentést, annak életbe lépését követően az Európai Bizottság fogja kidolgozni a részleteket.