3D nyomtatás: a szerzői jogoktól a polgári jogi felelősségig 

 
 

Megosztás itt: 

Ki felelős, ha egy 3D nyomtatással készült tárgy meghibásodik és hogyan biztosíthatók a tervezők szerzői jogai? Interjú a 3D nyomtatás jogi kérdéseivel foglalkozó jelentéstevővel.

A 3D nyomtatás (más néven additív gyártástechnológia) alapjaiban változtatta meg számos termék tervezését, fejlesztését, gyártását és terjesztését is. Az Európai Bizottság felmérése szerint a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó munkák 2021-re 9,64 milliárd eurós piacot adnak ki. Az új technológia egyre népszerűbb, ez pedig komoly kihívások elé is állítja a döntéshozókat, főleg a polgári jogi felelősségvállalás és a szerzői jogok területén.

A Parlament a júliusi plenáris ülésen elfogadta Joëlle Bergeron (EFDD, francia) 3D nyomtatás szabályozására vonatkozó nem jogalkotási jelentéstervezetét. Vele beszélgettünk a részletekről a jogi ügyekért felelős szakbizottság júniusi szavazását követően.

Kinek a felelőssége, ha egy 3D nyomtatott termék hibás vagy nem biztonságos?

Az e-kereskedelmi irányelvben lefektetett általános polgári jogi felelősség érvényes itt is, ugyanakkor fontolóra kell vennünk egy speciális polgári jogi felelősség kialakítását is.

Baleset esetén a termék meghibásodásáért a hiba forrásától függően felelős lehet a 3D fájl készítője vagy értékesítője, a nyomtató vagy az azon futó szoftver gyártója, az alapanyag beszállítója, esetleg az, aki a nyomtatást végrehajtotta. Ilyen helyzetekben a felelősség láncolata nagyon hosszú és összetett lehet.

Ezidáig nincs bevett gyakorlat arra, hogy ki a felelős a 3D nyomtatott termékek esetén, ez egy „ismeretlen terület” a gyártók számára. Ezért az európai parlamenti képviselőkön áll, hogy arra ösztönözzék a Bizottságot, hogy vizsgálja meg közelebbről ezeket a jogi kérdéseket.

A 3D nyomtatásra vonatkozó szerzői jogok tisztázása segítené a hamisítás elleni küzdelmet és megvédené a tervezők és nyomtatók munkáját. Milyennek látja az iparág jövőjét ebből a szempontból?

A 3D nyomtatás elterjedése egyelőre nem járt különösebb problémákkal a szellemi tulajdonjogra nézve. Az ügyfelek és az ilyen nyomtatást kínáló szolgáltatók többsége szakértő, különösen a nagy ipari cégek és tervezők csúcstechnológiás szolgáltatói, amelyek prototípusok és limitált szériás termékek gyártására használják ezt a technológiát az innovációs és kreatív munkájuk során.

Nagyon kevesen vannak, akik szerzői tulajdonjoggal rendelkező termékek 3D fájljait vásárolják meg és azokat nyomtatják újra. A hamisítás kockázata egyelőre csak a művészi munkát érinti. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a 3D nyomtatás ipari elterjedése további szerzői jogi kérdéseket fog felvetni.

Ébernek kell maradnunk a titkosítás és fájlok védelme területén, hogy megelőzzük az ilyen fájlok vagy termékek illegális letöltését és másolását, valamint a tiltott tárgyak sokszorosítását is. Úgy gondolom, ahhoz hogy hatékonyan meggátoljuk a hamisítást, elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a 3D nyomtatás legális lehetőségét is, így az emberek szabálysértés nélkül nyomtathatnak és a szerző is méltányos fizetségben részesülhet.

Interjú Joëlle Bergeron (EFDD, francia) EP-képviselővel 

Mik a következő lépések?

Az Európai Parlament a júliusi plenáris ülésen szavaz a jelentésről.