Uniós válasz a klímváltozásra: legyen több megújuló energiaforrás (videó) 

 
 

Megosztás itt: 

Új uniós célokat fogalmazott meg a Parlament a megújuló energiaforrások használatának növelése érdekében. Videónkból többet megtudhat a témáról.

Azoknak az új szabályoknak az értelmében, amelyekről a Parlament és a nemzeti kormányok megállapodtak, 2030-ra az uniós energiafogyasztás legalább 32 százalékának olyan megújuló energiaforrásokból kell származnia, mint a nap vagy a szél. Az uniós tagállamoknak továbbá biztosítania kell azt is, hogy az üzemanyag legalább 14 százaléka megújuló forrásokból jöjjön.

A képviselők a szabályozásról november 13-án döntöttek, amely ezután a Tanácshoz kerül végső jóváhagyásra.

„Szeretnénk elérni, hogy 2050-re szén-dioxid-mentes gazdaságban élhessünk. Ez egy fontos lépés annak érdekében, hogy továbbra is tiszeteletben tartsuk a párizsi klímaegyezményt, segítsük a károsanyag-kibocsátás csökkentését és fellépjünk az emberiséget fenyegető veszélyek ellen” - mondta el José Blanco López (szocialista, spanyol) jelentéstevő.

Növekvő energiahatékonyság

Az EU azt is célul tűzte ki, hogy 2030-ra az energiahatékonyságot 32,5 százalékra növelik és segítik a háztartásokat abban, hogyan tudják saját maguk előállítani, tárolni és felhasználni a zöld energiát.

Az új szabályoktól a képviselők azt várják, hogy mind a lakosoknak, mind a vállalkozásoknak megtakarítást hoznak azáltal, hogy csökkennek az energiára fordított kiadások. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésével pedig a környezetre is pozitív hatással lesznek majd.

Legyen több megújuló energiaforrás! ©AP images/European Union - EP