Az ingyenes wifitől a geo-blokkolásig: az EU a digitális színtéren 2018-ban 

 
 

Megosztás itt: 

A területi alapú korlátozás megszüntetésétől kezdve a köztereken való ingyenes wifi biztosításáig sokat tett idén az EP, hogy még otthonosabban mozogjunk az online térben.

Online vásárlás - ©AP Images/European Union-EP 

Ha az EU-n belüli utazásról, vásárlásról vagy telefonhívásról van szó, nincsenek korlátok és extra kiadás. Erről szól az egységes digitális piac, amelyért a Parlament hosszú ideje dolgozik.

Nincs többé automatikus átiránytás, ha online vásárolunk

2018. december 3-tól az online vásárlóknak könnyebb dolga van. A képviselők által 2018 februárjában elfogadott szabályok értelmében ugyanis megszűnt a területi alapú tartalomkorlátozás. Ez a rendelet a kereskedőket arra kötelezi, hogy egy másik uniós ország vevőit az árak és vásárlási feltételek kapcsán is pontosan ugyanúgy kezeljék, mint a belföldi vásárlókat. A diszkrimináció megszűnése mellett a szabályok arról is gondoskodnak, hogy a honlapok ne irányítsák át a vásárlóikat a weblapok helyi változataira. Az új szabályok kiterjednek a háztartási és elektronikai termékekre, ruhaneműkre, hotelfoglalásokra és különféle rendezvények jegyvásárlására is.

Megbízhatóbb csomagküldés a határokon túl is

Az uniós online piac megnyitása után a csomagküldés megbízhatóbbá tételére és a vásárlók nagyobb védelmére is szükség volt. A költséghatékonyabb csomagszállítás érdekében a képviselők új szabályokat fogadtak el 2018 márciusában, átláthatóbbá téve ezzel a nemzetközi csomagszállítás gyakorlatát, ösztönözve a piaci versenyt, valamint csökkentve a vásárlók és az e-kereskedők útjában álló akadályokat.

A fizetett tartalmakhoz való hozzáférés Európa-szerte

Az uniós polgárok több mint fele (53 százalék) legalább egyszer egy héten néz filmeket és sorozatokat online. 2018 áprilisától ez akkor is lehetséges, ha egy másik uniós tagállamban tartózkodnak. A határok nélküli online tartalomszolgáltatásról szóló új szabályozás április 1-jétől érvényes, ezentúl meghatározott (viszonylag rövid) idejű külföldi tartózkodásunk alatt is hozzáférhetünk az online tartalmakhoz, amelyekre otthon előfizettünk. Ezek a szabályok minden olyan szolgáltatóra érvényesek, akik fizetett online tartalmakat ajánlanak.

Közterületeken elérhető ingyenes wifi szolgáltatás

Ahhoz, hogy az online elérhető tartalmakat élvezni tudjuk, megbízható és gyors internetelérésre van szükségünk. A WIFI4EU az EU egy olyan külön alapja, amely Európa-szerte támogatja a közterületeken az ingyenes wifi szolgáltatást és amellyel az EU szeretné elérni, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. A programra már több mint 21 ezer település regisztrált, a sikeres jelentkezőket decemberben hirdetik ki, a wifi szolgáltatáshoz szükséges eszközöket pedig 2019-ben kezdik el telepíteni.

Olcsóbb nemzetközi hívások és 5G-s kapcsolat

Novemberben a képviselők arról a telekommunikációs csomagról szavaztak, amelynek köszönhetően a tagországok közötti hívások díját 2019. május 15-től 19 centben, az sms-ek díját pedig 6 centben maximalizálják. Az új szabályok célja az is, hogy 2020-ra elérhetővé tegyék az 5G-s kapcsolatot.

GDPR

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 2018. május 25-én lépett életbe. A szabályok segítik a felhasználókat abban, hogy megfelelő információjuk legyen arról, hogyan használják fel az adataikat és hogyan töröljék azokat a tartalmakat, amelyeket nem akarnak online látni.