Az új szabályozás még közelebb hozza a .eu domaint az állampolgárokhoz 

 
 

Megosztás itt: 

A képviselők azt szeretnék, ha egyszerűbb lenne regisztrálni a .eu domain nevet és egyre több vállalat használná azt.

Eu domain © AP images/European Union - EP  

A .eu felső szintű domain a nyolcadik legnagyobb az interneten, 2017-ben több mint 3,8 millió regisztrációt rögzítettek. Január 31-én a Parlament új szabályokat fogadott el, ezzel is igazodva az örökké változó digitális környezethez.

Az új szabályok célja, hogy lazítson a .eu domain regisztrációjához szükséges jelenlegi alkalmassági kritériumokon. Ezzel még több állampolgár élvezheti ennek az előnyeit, főként a fiatalok, de szervezetek, nagyobb cégek, kis- és középvállalatok vagy civil szervezetek is. Ha a domain neve rágalmazónak, rasszistának, vagy a közbiztonsággal, közérdekkel ellentétesnek bizonyul, be kell zárni.

„Hiszem, hogy a domain név a digitális egységes piac segítségére lehet azzal, hogy erősíti az online európai identitást és támogatja a határokon átívelő együttműködéseket online is. A döntéssel erősebb kritériumokat fogalmaztunk meg, amelyekkel blokkolni lehet a veszélyesnek ítélt honlapokat, ezzel is egy újabb jogállamisági garanciát biztosítva” - mondta el Fredrick Federley (liberális, svéd) jelentéstevő.

Ki kérelmezhet .eu-t? 
  • európai állampolgárok, tartózkodási helytől függetlenül 
  • harmadik országbeli állampolgárok, akik valamely uniós tagállamban tartózkodnak, vagy olyan harmadik országban, amely tagja az Európai Gazdasági Térségnek (EGT) 
  • vállalatok, amelyeket valamely uniós tagállamban alapítottak, vagy olyan harmadik országban, amely tagja az EGT-nek 
  • szervezetek, amelyeket valamely uniós tagállamban alapítottak, vagy olyan harmadik országban, amely tagja az EGT-nek 

Előnyök

Az uniós állampolgároknak
a .eu domain egy olyan hely lehet a kibertérben, ahol fogyasztói és személyiségi jogaikat az európai szabályoknak és irányelveknek megfelelően védik.

A vállalatoknak a .eu honlapok segítenek megerősíteni jelenlétüket és láthatóságukat az interneten, mind az uniós egységes piacon belül, mind a világpiacon.