A kategória termékei 

UN Secretary-General Antonio Guterres addressed today the Members of the European parliament in Strasbourg        

ENSZ-főtitkár: az erős és egységes EU az erős és hatékony ENSZ alappillére 
Uniós ügyek 
 

A fegyveres konfliktusokat, az emberi jogok megsértését, a klímaváltozást és a globalizációt nevezte a legfőbb kihívásoknak António Guterres az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. A portugál ENSZ-főtitkár az EP-képviselők együttműködését kérte ezeken a területeken és elmondta: „Az erős és egységes Európa az erős és hatékony ENSZ alapvető fontosságú pillére”.

Workers' right and citizens rights protection ©AP Images/European Union-EP        

Európa jövője: a globalizáció kiaknázása 
Uniós ügyek 
 

Idén hatvan éves a Római Szerződés, amely létrehozta a mai Európai Unió elődjét. Az évforduló jó alkalom arra, hogy az EU vezetői átgondolják a következő évekre vonatkozó stratégiát, amelynek egyik eleme, hogy jobban kiaknázzák a globalizáció kínálta lehetőségeket, és felvértezzék az Uniót annak veszélyeivel szemben. A képviselők kedden vitatják meg az Európai Bizottság erre vonatkozó terveit, vitaanyagait. Összeszedtük, hogy mit tesz a Parlament ezen a téren.

Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP        

Felmérés: nagyobb szerepet szánnak az EU-nak az európaiak a migráció kezelésében 
Uniós ügyek 
 

Az elmúlt években Európába érkező példa nélküli menekültáradat kihívás elé állítja a kontinenst és az EU vezetőit. Az Unió számos intézkedést hozott a válság megoldására, az Eurobarometer idei felmérése szerint azonban az európaiak 73%-a, szeretné, ha az EU a jelenleginél jobban beavatkozna a migráció kezelésébe. A magyarok esetében az arány még magasabb, 76%. Az európaiak 58%-a szerint azonban az intézkedések nem megfelelőek. Összeszedtük, hogy mit tett az EP ezen a téren az elmúlt hónapokban.

infographic illustration        

Brexit: mi lesz az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok millióinak jogaival? 
Uniós ügyek 
 

Habár csak néhányan mehettek el szavazni közülük, az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok millióinak életére hatással van a Brexit. A brit kilépésről szóló szerződést az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ennek egyik feltétele az EP-képviselők szerint az, hogy megfelelő védelmet kapjanak az állampolgárok jogai. A héten három parlamenti szakbizottság szervez közösen meghallgatást a témáról. Inforgrafikánkból kiderül, hogy hány uniós polgárt érint a kérdés.