Az aktív idősödés európai éve 2012 

 
 

Megosztás itt: 

Az európai év logója 

Miközben egyre kevesebb gyermek születik Európában, az európaiak egyre tovább élnek. Számítások szerint 2060-ra csak két aktív dolgozó jut majd egy 65 év felettire. 2012 az aktív idősödés és a generációk közti szolidaritás európai éve.

Az európai év célja, hogy felhívja a figyelmet a demográfiai trendekre és megpróbáljon választ keresni arra, hogy miként maradhatnak minél tovább aktívak és egészségesek az európaiak.


Európában évente kétmillióval nő a 60 év felettiek száma, akik egyre hosszabb és egészségesebb életre számíthatnak. Ezért is fontos tudatosítani, hogy az idősek is lehetnek aktívak.


Az aktív idősödés csak egy olyan társadalomban képzelhető el, ahol létezik a generációk közti szolidaritás - véli Martin Kastler néppárti, német képviselő, aki az idei európai évről készített korábban parlamenti jelentést.


Az aktív életmód megőrzése, a közösségi életben való részvételre ösztönzés, a generációk közötti falak lebontása - sorolta Kastler az európai év céljait.


Rendezvények Magyarországon is


Az európai év keretében több rendezvényt szerveznek Európa‑szerte. A magyarországi eseményekről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

Idősödő Európa 
  • 2010-ben a 65 év felettiek aránya 17,4% volt az EU-ban 
  • 1990-ben 13,7% volt ez az arány 
  • 2060-ra a 30%-ot is elérheti a 65 év felettiek aránya