„Közelebb kell kerülnie az EU-nak polgáraihoz” 

 
 

Megosztás itt: 

Georgios Papastamkos felszólal az Európai Parlamentben 

2013 a polgárok európai éve. A tematikus európai év célja, hogy a polgárok jobban megismerjék uniós jogaikat, lehetőségeiket. Georgios Papastamkost, az Európai Parlament görög néppárti alelnökét kérdeztük arról, hogy miként lehet ezt elérni.

Miért van szükség a polgároknak szentelt európai évre? Nem róluk kellene szólnia minden évnek?

Az Európai Unióban nincs valódi európai közbeszéd, pedig az Európa jövőjéről zajló viták középpontjában az uniós polgároknak kell állniuk. Épp itt az ideje, hogy az EU közelebb kerüljön hozzájuk, meghallgassa őket, párbeszédet folytasson velük. El kell tudnunk magyarázni, hogy Európa több mint fél évszázada a békés egymás mellett élés, a jogok és lehetőségek, a haladás és jólét, az oktatás és a kultúra terepe.
 
Hogyan teheti jobbá az Európai Parlament az uniós polgárok életét?

Az Európai Parlament folyamatosan azon dolgozik, hogy közvetlen, modern és interaktív módon lépjen kapcsolatba a polgárokkal. Az EP-nek az uniós döntéshozatalban minden eddiginél fontosabb szerepe van. A döntéshozatalt ezért a polgárok érdekeinek következetes képviseletével úgy kell befolyásolnia, hogy az a valódi igényeket figyelembe véve javítson az életkörülményeiken.

Áprilisban indult útnak az európai polgári kezdeményezés. Hogyan értékelné az eddig eltelt időszakot?

A polgári kezdeményezés az EU alulról felfelé történő építésében segít. Minden tagállamban érdeklődéssel fogadták az új lehetőséget, amely az európai identitás megerősítésében is segíthet. Az Európai Parlament feladata annak biztosítása, hogy a polgári kezdeményezés az eredeti célokat szolgálja, és ne lehessen visszaélni vele.