Az EP megszavazta a hivatalos okiratok könnyebb külföldi elismertetését, valamint a pénzpiacokat manipulálókkal szembeni lehetséges szankciókat. A képviselők egy uniós melegjogi stratégia kidolgozását sürgetik a homofóbia visszaszorítása érdekében. Ünnepi beszédében Giorgio Napolitano olasz elnök a nacionalizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet. Összefoglaló a február 3–6-i plenáris ülésről.

Az EP kitüntetett vendége volt szerdán Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök. Beszédében arra emlékeztette a képviselőket, hogy „küzdeni kell a nacionalista egoizmus és a régimódi konzervativizmus ellen”.


Uniós stratégia kidolgozását szeretné az EP egy kedden elfogadott javaslat alapján a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek alapvető jogainak védelme érdekében. Egy 2013-as uniós felmérés szerint az LMBTI-közösség tagjainak fele volt már diszkrimináció áldozata. Hasonló uniós esélyegyenlőségi stratégia már létezik a romák és a fogyatékkal élők részére.


Az EU-nak és az uniós tagállamoknak utazási szankciókat kellene alkalmaznia, és be kellene fagyasztania azoknak a vagyonát, akik felelősek az ukrán tüntetők haláláért. Erről csütörtökön fogadott el állásfoglalást az EP. Egy másik megszavazott szöveg Oroszországot kritizálja, amiért gazdasági és politikai nyomást gyakorol az EU keleti szomszédjaira.

 

A személyek szabad mozgását könnyítheti meg az EU-ban az a kedden elfogadott javaslat, amely egységes nyomtatványt hozna létre többek között a születési, halálozási, név-, házassági, állampolgársági okiratok és erkölcsi bizonyítványok számára. Ezzel jelentősen csökkenhetnének a hivatalos fordítások költségei, illetve bizonyos esetekben nem is lenne rájuk szükség.


A pénzpiacokat manipulálók EU-szerte több évre is rács mögé kerülhetnének egy kedden jóváhagyott javaslattervezet szerint. A javaslat célja, hogy visszaszerezze pénzpiacok iránti bizalmat és védje a befektetőket.


Nem az adófizetőknek kellene megfizetniük a bajba jutott bankok szanálásának költségeit az EP szerint. A tárgyalások egy EU-s bankunió létrehozásáról jelenleg is zajlanak a tagállamokkal.


Az EP elfogadta az új javaslatokat a bajba jutott légi utasok kártalanításáról. Jelenleg az utasok mindössze 2%-a kap kártérítést az EU-ban, miután panaszt tesz.


Egyszerűbb lesz az online zenei szolgáltatások engedélyeztetése Európában. A kedden elfogadott új szabályok az online szolgáltatások fejlesztését ösztönzik, egyben hatékonyabban védik a szerzői jogokat.


Egy szerdán elfogadott javaslat jobb munka- és életkörülményeket biztosítana a harmadik országokból az EU-ba érkező idénymunkások számára. Évente több mint 100 ezer ilyen munkavállalót alkalmaznak az EU-ban.


Az EP jóváhagyta a Grönland, Dánia és az EU közti partnerség felülvizsgálatát, amelynek célja, hogy fenntarthatóan használják ki a természetes energiaforrásokat és megőrizzék a sarkvidék ökoszisztémáját. A képviselők megszavaztak egy rendeletet is, amely Grönlandot az EU részének tekintené a gyémántkereskedelem kapcsán.