Az ukrajnai helyzet, az új személy-és tehergépjárművek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése és a fiatalok dohányzástól való megóvása voltak a fő témák a február 24–27-i strasbourgi plenáris ülésen, ahol Miloš Zeman cseh államfő is beszédet mondott.

Egyperces csenddel kezdődött a plenáris ülés az ukrajnai erőszakos összecsapások áldozatainak emlékére.


3,5 milliárd euróval segít az EU a legrászorultabbaknak 2014-2020 között. A segélyalapból élelmiszert, ruhákat, iskolaszereket vásárolnak az arra rászorulóknak, illetve a társadalmi kirekesztést megelőző programokat támogatnak. Erről a héten szavazott az EP. A segélyalap ötletével nem minden tagállam értett egyet.


Az EU tagállamainak a prostitúcióra való keresletet az ügyfelek, és nem a prostituáltak büntetésével kellene csökkentenie, áll az EP által elfogadott nem kötelező erejű állásfoglalásban.


A képviselők által elfogadott dohányirányelv tervezete kötelezővé tenné, hogy a cigaretták csomagolásának 65%-át figyelmeztető képek borítsák. Az e-cigarettákat akkor lehetne gyógyhatású termékként szabályozni, ha segítik a leszokást, egyébként dohányterméknek minősülnének.


A mentőket baleset esetén automatikusan riasztó e-segélyhívóval kellene felszerelni az EU-ban minden új személyautó- és kisteherautó-modellt 2015 októberétől, döntöttek a képviselők.


Elfogadta a Parlament azt az új szabályozást is, amelynek célja, hogy 95g/km-re csökkentsék az új autók szén-dioxid-kibocsátását 2020-ig.


Az EP jóváhagyta azokat a szabályokat, amelyek megkönnyítik a nemzeti hatóságok számára, hogy befagyasszák és elkobozzák a bűnözők vagyonát.


Minden állami szerv által kezelt honlapot elérhetővé kell tenni mindenki számára, beleértve az időseket és a fogyatékkal élőket is a Parlament által elfogadott jogszabálytervezet szerint. Jelenleg több mint 167 millió uniós polgárnak okoz nehézséget, hogy hozzáférjen az online közszolgáltatásokhoz.


Vissza kell fogadni az EU-ból Törökországba vagy a Törökországból az EU-ba érkező illegális bevándorlókat egy decemberben aláírt új megállapodás alapján, amelyet most az EP is jóváhagyott.


A verseny javítása érdekében a vasúti ágazatban jobb hozzáférést kell biztosítani az új és/vagy kis szolgáltatóknak a vasúti infrastruktúrához, és egyszerűsíteni kell a vonatok pályára bocsátásának összetett folyamatát.