Denis Mukwege kongói nőgyógyász kapja idén a Szaharov-díjat 

 
 

Megosztás itt: 

Denis Mukwege ©BELGA_ANP COMM_SVEN TORFINN 

A kongói demokratikus köztársaságbeli Denis Mukwege nőgyógyász kapja az EP emberi jogi díját, a Szaharov-díjat 2014-ben – döntött az EP elnöke és a frakcióvezetők. A díjat november 26-án Strasbourgban, az EP plenáris ülésén adják át.

„Az Elnökök Értekezlete egyhangúlag döntött úgy, hogy Denis Mukwege kapja idén a Szaharov-díjat a nők védelme érdekében végzett munkásságáért”, mondta Martin Schulz, az EP elnöke, miután kedd este Strasbourgban bejelentette az EP vezetőinek döntését.


Schulz elismerően szólt a másik két döntősről is, az EuroMaidan mozgalomról, és Leyla Yunus azerbajdzsáni emberi jogvédőről, és kiemelte, hogy a döntés nem az EuroMaidan ellen szól.


Az EuroMaidan képviselőit meghívják a novemberi díjátadóra, míg az EP azonnali hatállyal az összes frakció képviselőit magában foglaló delegációt küld Azerbajdzsánba, hogy találkozzon Leyla Yunusszal és támogassák munkájában.


A nőgyógyász, aki az erőszak áldozatian segít


A nemi erőszak igen gyakran háborús eszköz a fegyveres konfliktusokban, amely számtalan áldozatot szed a nők és lányok között.


Denis Mukwege 59 éves nőgyógyász a Kongói Demokratikus Köztársaságból, aki az áldozatok védelme érdekében Bukavu városában kórházat alapított 1998-ban, a polgárháború idején. A ma is működő kórházban a nemi erőszak áldozataival foglalkoznak.


Bár a polgárháború hivatalosan véget ért, fegyveres konfliktusok továbbra is előfordulnak az ország keleti részén, és nem ritkák a civilek elleni támadások és a szexuális indíttatású erőszakos cselekmények sem.


Mukwege rendszeresen utazik külföldre, ahol a nők jogainak előmozdításán dolgozik, emellett hetente kétszer páciensekkel is foglalkozik a kórházban.


Denis Mukwegét a szocialista és a liberális frakció, valamint Barbara Lochbihler képviselő jelölte a díjra.


A Szaharov-díj


A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat minden évben olyanoknak ítéli oda az Európai Parlament, akik sokat tettek az emberi jogok érvényesüléséért. Tavaly a díjat Malala Juszafzaj pakisztáni tinédzser kapta, aki kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért.


A Twitteren magyarul a #Szaharov, angolul pedig a #SakharovPrize hashtaggel lehet információkat keresni a díjról.


Az EP és az emberi jogok


Az Európai Parlament rendszeresen foglalkozik emberi jogi kérdésekkel, felhívja a figyelmet a jogsértésekre, segít a választások megfigyelésében, gondoskodik arról, hogy az emberi jogokat az EU kereskedelmi és gazdasági megállapodásainak keretében is tiszteletben tartsák.