Denis Mukwege, Szaharov-díjas: „a nők teste háborús színtér lett” 

 
 

Megosztás itt: 

Denis Mukwege 2014. november 26-án, az Európai Parlamentben vette át a díjat  

„A nők teste háborús színtér lett, a nemi erőszak pedig háborús fegyver”, mondta Denis Mukwege kongói nőgyógyász, amikor november 26-án átvette a 2014. évi Szaharov-díjat Strasbourgban. Az EP emberi jogi díját Mukwege azzal érdemelte ki, hogy hazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban több ezer olyan nőn segített, aki nemi erőszak áldozatává vált.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz tiszteletét fejezte ki Mukwege iránt, aki orvosként és férfiként a nők méltóságáért, az igazságért és a békéért küzd hazájában. „Véget kell vetni annak, hogy a fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszak büntetlenül maradjon. Minden más háborús bűnhöz hasonlóan ezt is büntetni kell”- mondta.


Schulz köszöntötte az idei Szaharov-díj másik két döntősét is: a plenáris ülésteremben helyet foglalt az Euromaidan mozgalom nevében Jelizaveta Scseepetilnyikova, valamint Dinara Yunus, aki bebörtönzött édesanyját, az azerbajdzsáni Béke és Demokrácia Intézet alapítóját képviselte.


A díj odaítélésével „önök felhívták a világ figyelmét arra, hogy meg kell védeni a nőket a fegyveres konfliktusokban, egyben nemet mondtak a modern idők egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával szembeni közönyre” -szólt a képviselőkhöz Mukwege.


„De a nemi erőszak áldozatául esett nőknek nem jelent semmit a díj akkor, ha nem jutnak segítséghez a béke, igazságosság és demokrácia megteremtésében”- figyelmeztetett. A politikának, a civil társadalomnak, a férfiaknak és nőknek meg kell húzniuk a határt: a nemi erőszak nem lehet háborús fegyver.


Kongói Demokratikus Köztársaság: béke és háború között


„Túl sok időt és energiát fordítottunk az erőszak következményeinek helyrehozására. Itt az idő, hogy az okokkal is foglalkozzunk” - mondta Mukwege, aki arra szólította fel az EU-t és az uniós országokat, hogy minden eszközzel segítsenek megoldani a térség konfliktusait.


„A békefolyamatban az igazságszolgáltatásnak és a büntetlenség elleni fellépésnek is fontos szerepet kell játszania” - mondta az orvos. „Minden megerőszakolt nőt a feleségemmel, minden megerőszakolt anyát az édesanyámmal, minden megerőszakolt gyermeket a gyermekeimmel azonosítok”- fogalmazott.


Denis Mukwege


Denis Mukwege a szexuális erőszak áldozataival foglalkozó, nemzetközileg elismert szakember. Az 59 éves nőgyógyász a Kongói Demokratikus Köztársaságbeli Bukavu városában 1998-ban, a polgárháború idején alapított kórházat . A ma is működő kórházban a nemi erőszak áldozataival foglalkoznak.


A Szaharov-díjról


A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat minden évben olyanoknak ítéli oda az Európai Parlament, akik sokat tettek az emberi jogok érvényesüléséért. Tavaly a díjat Malala Juszafzaj pakisztáni tinédzser kapta, aki kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért. A Szaharov-díjjal 50 ezer eurós pénzdíj is jár.