Az Európai Parlament ABC-je: a legfontosabb tudnivalók 

 
 

Megosztás itt: 

Kép nagyítása: infographic illustration 
infographic illustration        
A legfontosabb tudnivalók az EP-ről 

Az uniós polgárok 2014 májusában választották meg az Európai Parlament 751 képviselőjét. Hogyan oszlik meg az EP-képviselők száma frakciónként? Hány szakbizottság van? Infografikánkon bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a Parlamentről.

EP-választások

Az Európai Parlament az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, egyben a világ egyik legnagyobb demokratikus gyűlése. 751 tagja mintegy 200 millió uniós polgár érdekeit képviseli. Az EP-képviselőket általános választójog alapján, ötéves időtartamra választják az EU 28 tagállamából.

Frakciók

Az EP-képviselők frakciók, más néven képviselőcsoportok tagjai, amelyek nem nemzeti alapon, hanem politikai hovatartozás szerint, európai szinten szerveződnek. Jelenleg nyolc frakció van a Parlamentben.

A képviselőcsoportok központi szerepet játszanak az EP működésében. Plenáris szavazáson döntenek az Uniót érintő főbb ügyekről, mint például a költségvetés, a szavazás előtt pedig minden esetben megvizsgálják a szakbizottságok jelentéseit és módosításokat terjeszthetnek elő hozzájuk. Döntenek az EP napirendjeiről és fontos szerepük van a Parlament elnökének kiválasztásában.

Szakbizottságok

A Parlamentben 20 szakbizottság, 2 albizottság és 1 különbizottság működik. Különbizottságot ideiglenesen, rövid időre, meghatározott ügyre lehet létrehozni.