Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök, Matteo Renzi, olasz miniszterelnök és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke (balról jobbra) 

Az Egyesült Királyság és a többi uniós tagállam számára is jobb, ha továbbra is összetartunk, mondta Martin Schulz, az EP elnöke az Európai Tanács február 18–19-i ülésének megnyitóján. Az állam- és kormányfők csúcstalálkozójának két fő témája a migráció és a brit EU-tagság reformja. Az EP elnöke elmondta: „A 21. század globalizált világában nagyobb szükségünk van az Egyesült Királyságra, mint valaha, és meggyőződésünk, hogy az Egyesült Királyság számára is jobb, ha az Európai Unió tagja marad”.

Martin Schulz beszédében kiemelte, hogy korunk gazdasági és biztonsági kihívásai indokolják az európai országok szoros összefogását.


Az EP elnöke elmondta, hogy a Parlament támogatja, hogy az Egyesült Királyság uniós tagállam maradjon, az ország által kért reformok közül azonban több is aggodalomra ad okot, mint például a szociális ellátásokra és a nem uniós tagállamokból bevándorlókra vonatkozó javaslatok.


Martin Schulz kiemelte, hogy rossz döntés lenne elzárkózni a tovább integrációtól: „Egy ilyen összetett világban az EU-nak erősebbé kell válnia. Erősebbnek lenni pedig kifejezetten azt jelenti, hogy legalább néhány országnak szorosabbra kell fűznie az integrációt”.


Az uniós csúcstalálkozón a menekültválság megoldása érdekében szükséges lépésekről is egyeztetnek a résztvevők. Martin Schulz úgy fogalmazott, hogy az „együttérzés válságának” korát éljük, és kiemelte, hogy több támogatást kell biztosítani a menekültáradat legnagyobb részét befogadó tagállamok számára. Az EP elnöke szerint érthető, hogy ma mindenki egyre inkább az egyéni érdekeit védi, de emellett fontos, hogy a közös felelősségvállalásra is hangsúlyt helyezzünk.