Kiemelt témák szeptembertől az EP napirendjén 

A migrációs és menekültválság kezelése és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2016 második félévében. Az EP-képviselők augusztus 29-étől megkezdik a szakbizottsági üléseket, összefoglaljuk, hogy mivel foglalkoznak a következő hónapokban.

Migráció


Az EP-képviselők dolgoznak a menekültek uniós országok közötti elosztásáról szóló javaslaton. Tavaly szeptemberben már elfogadtak két hasonló, a menekültek sürgős áttelepítéséről szóló szabályt.

Az EP tárgyalja a Bizottság javaslatát egy közös uniós lista elfogadásáról, amely a biztonságosnak nyilvánított származási országokat tartalmazza, így felgyorsítaná a menedékkérelmek elbírálását.

Terrorizmus


Az EP kidolgozott egy jelentést, amely büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban. Ilyennek számít például a kiképzés az EU-ban, vagy azon kívül, utazásszervezés, vagy pénzgyűjtés ilyen célra. Jelenleg zajlanak a tárgyalások a Tanács és a Parlament között a részletekről.


A fegyvertartás szabályainak szigorításáról is dönt a Parlament a következő hónapokban.


Adóügyek


Ősztől megkezdi munkáját a Panama-iratok botrányát követően felállított bizottság, amely azt vizsgálja, hogy megsértették-e a tagállamok, vagy az Európai Bizottság a pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre vonatkozó Uniós jogot.


Az Európai Bizottság javaslatának megfelelően a multinacionális vállalatokat érintő, az adózás nyilvános átláthatóságára vonatkozó szabályokat is tárgyalja a Parlament.


Környezetvédelem


A gépjárműiparban alkalmazott kibocsátásméréssel foglalkozó vizsgálóbizottságot a Volkswagen-botrányt követően hozta létre az EP. A bizottság többek között azt vizsgálja, hogy az autógyártók sértettek-e uniós szabályt az eddigi károsanyag-kibocsátást mérő tesztek során, a következő hónapokban jelentésében számol be az eredményről.

 

Egységes piac és szabad mozgás

 

A digitális egységes piac előmozdítása érdekében az EP-képviselők döntenek a geo-blocking felszámolásáról, és frissítik az audiovizuális anyagok felhasználásáról szóló szabályokat.


A kiküldetésben dolgozó munkavállalókra vonatkozó szabályokat frissíti az EP, hogy kezelje az eddigi egyenlőtlen bérezés problémáját.