Megvannak az idei Lux-díj döntősei: animáció, tragikomédia és történelem 

 
 

Megosztás itt: 

Kihirdették a Lux-díj három döntős filmjét  

A „Ma Vie de Courgette” (Életem cukkiniként), az „À Peine J´ouvre les Yeux” és a „Toni Erdmann” című film verseng 2016-ban az Európai Parlament filmdíjáért, a Lux-díjért. A három alkotás más-más műfajban és megközelítéssel dolgoz fel olyan különböző témákat, mint a tunéziai fiatalok helyzete, az élet egy árvaházban, illetve napjaink vállalati kultúrája. Idén tizedik alkalommal ítélik oda a Lux-díjat az EP-ben, amelynek célja az európai mozi népszerűsítése.

A három döntős film címét Silvia Costa, a kulturális szakbizottság elnöke jelentette be július 26-án, a velencei nemzetközi filmfesztivál részét képező velencei napokon.


A három döntős:


  • À Peine J´ouvre les Yeux - rendező: Leyla Bouzid (francia-tunéziai-belga-arab)
  • Ma Vie de Courgette (Életem cukkiniként) - rendező: Claude Barras (svájci-francia)
  • Toni Erdmann - rendező: Maren Ade (német-román-osztrák)

Bemutatók Európa-szerte

A három filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák, és októbertől decemberig több mint ötven városban, húsz különböző fesztiválon mutatják be.

A győztes filmet, amelyet az EP-képviselők szavazatai alapján választanak ki, a november 23-i strasbourgi plenáris ülésen jelentik be, amelyen részt vesz a három döntős film alkotója is. A filmet a hallás- és látássérültek számára is elérhetővé teszik majd.

További információ:

Cornelia GUSA

Telefon :(+32) 2 28 32601 (Brüsszel)

(+33) 3 881 73784 (Strasbourg)

cornelia.gusa@europarl.europa.eu