Hatvan éves a Római Szerződés és az Európai Unió 

 
 
A Római Szerződés 

Hatvan éve írta alá a Római Szerződést a hat alapító ország, létrehozva a közös piacot és így a mai Európai Unió elődjét. A szerződéssel Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be, megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és máig biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását. Március 25-én számos EP-képviselő részt vesz az évforduló alkalmából szervezett rendezvényen Rómában, ahol Európa vezetői egyben az Unió jövőjét is megvitatják.

A Római Szerződéseket 1957. március 25-én írta alá Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxembourg és Hollandia képviselője. Két külön egyezményben megállapodtak az Európai Gazdasági Közösség (Római Szerződés) és az atomenergiai együttműködés (Euratom) létrehozásában.

A vámok eltörlésén alapuló szoros gazdasági szövetség, valamint a személyek, áruk, tőke és szolgáltatások szabad mozgása olyan sikeres együttműködéshez vezetett, amihez egyre több ország akart csatlakozni a következő években. Ahogy egyre bővült a csatlakozó országok köre, úgy bővült az Unió hatásköre is. Az eredeti szerződést számos alkalommal módosították, mára pedig az Európai Unió működéséről szóló szerződés váltott fel.

Múltról és jövőről egyeztetnek a vezetők Rómában

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, a frakciók vezetői, parlamenti alelnökök és questorok utaznak Rómába a 60. évforduló alkalmából szervezett rendezvényre és megbeszélésekre. Az EU vezetői közös nyilatkozatot tesznek, amelyet a Parlament részéről Antonio Tajani ír alá.

A jubileum jó alkalmat ad arra, hogy az EP-képviselők minél több fórumon megvitassák az EU eddigi eredményeit és válaszokat keressenek a jövő kihívásaira.


A Parlament februárban három, az EU jövőjével foglalkozó állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők kifejtik, min változtatnának a jövőben ahhoz, hogy az EU sikeresen kezelje a nehézségeit. Márciusban a Bizottság által felvázolt, az EU jövőjére vonatkozó 5 forgatókönyvet vitatták meg, amelyek között szerepel a közös piachoz történő visszalépés és az integráció szorosabbra fűzése is.


A hét végén pedig az EP elnöke, a frakciók elnökei és az uniós tagállamok vezetői tovább folytatják az egyeztetéseket arról, hogy merre haladjon tovább az európai integráció.

„Európa a szabadságunkat és a jövőnket jelenti, ez az, amit a gyermekeinknek tovább kell majd adnunk: a jólét, a béke és a szabadság jövőjét” - mondta Antonio Tajani a brüsszeli terrortámadás évfordulóján szervezett megemlékezésen Brüsszelben szerdán.