Az Egyesült Királyság és az EU hamarosan megkezdik a tárgyalásokat az ország kilépési szerződéséről, bármilyen egyezmény azonban csak akkor lép életbe, ha a Parlament is jóváhagyja.

Ennek feltételeit az EP-képviselők egy állásfoglalásban összegzik, amelyről a szerdai plenáris ülésen vitáznak és szavaznak. Az egyik fő kritérium az állampolgárok jogainak védelme, videónkban összefoglaltuk, hogy ez pontosan mit is foglal magában.

Hogyan alakul a folyamat?

Az Egyesült Királyság március 29-én jelentette be, hogy elindítja az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti eljárást és kilépését az EU-ból.

Ezzel egy hosszú tárgyalási folyamat veszi kezdetét, amelynek egyik kulcskérdése, hogy hogyan alakul az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, valamint az EU-s tagállamokban élő brit állampolgárok helyzete és jogai.

Az EP állásfoglalásában, amelyről szerdán vitáznak a képviselők, az állampolgárok jogainak teljes körű védelmét kéri és ezt nevezi meg a tárgyalások egyik fő prioritásaként. A jelentés hozzáteszi, hogy a jövőbeli helyzetüket a kölcsönösség és a diszkrimináció tilalmának elve mentén kell meghatározni.

A Parlament emellett a következőket jelöli meg prioritásként:

  • Jóhiszeműen és átláthatóan kell eljárni a tárgyalások során
  • A biztonsági együttműködést nem lehet alku tárgyaként használni a gazdasági előnyök meghatározásánál
  • Fenn kell tartani a békefolyamatokat Észak-Írországban és el kell kerülni a szigorú határvédelmi politikát az Írországgal közös határon
  • Az Egyesült Királyságnak az EU Szerződésből fakadó minden jogát és kötelezettségét tiszteletben kell tartania, ideértve a költségvetéshez kapcsolódó vállalásait
  • A jövőbeli kapcsolatok kereteiről szóló tárgyalásokat csak akkor lehet megkezdeni, ha jelentős előrehaladás történt maga a kilépés körülményei és részletei kapcsán
  • Nem lehet szemezgetni a négy szabadságjog közül (az egységes piachoz történő hozzáférés magában foglalja az áruk, személyek, szolgáltatások és tőke szabad áramlását)
  • Az Egyesült Királyság nem folytathat tárgyalásokat külön egyes uniós, vagy EU-n kívüli államokkal

A fenti kritériumok nagy szerepet játszanak majd abban, hogy az EP jóváhagyja-e a kilépési szerződést, amely e nélkül nem léphet életbe.

A vitát élőben lehet követni

A vitát szerda reggel 9 órától élőben lehet nézni honlapunkon, a fontosabb eseményekről pedig Twitter-oldalunkon is tudósítunk.