Az EU prioritásai 2017-re 

Az Európai Unió vezetői hat jogalkotási prioritást határoztak meg az idei évre. Ezek olyan fontos területeket érintenek, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak, mint például az egyik legnagyobb kihívást jelentő migrációs válság, a biztonsági kérdések és a klímaváltozás. Összefoglaltuk, hogy mely területeken történt előrelépés és hogy haladnak a munkával az EP-képviselők.

A Parlament, a Bizottság és a Tanács elnöke tavaly decemberben, az EU történetében először közös nyilatkozatot írt alá az Unió jogalkotásai céljairól és prioritásairól a következő évre.

E szerint a következő hat témát az EU kiemelten kezel a jogalkotási folyamatok során: foglalkoztatás és növekedés, szociális jogok Európában, biztonság, migrációs válság, digitális egységes piac, energiaunió és klímaváltozás.

Az elmúlt hónapokban számos területen történt előrelépés. A biztonság erősítése érdekében a Parlament új terrorellenes szabályokat fogadott el, amelyek büntethetővé tennék a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban és hatékonyabb segítséget nyújtanának az áldozatoknak. Az EP-képviselők emellett fokozott határellenőrzésekről döntöttek a külföldi harcosok megállítására, és szigorúbb szabályokról, hogy a fegyverek ne kerülhessenek rossz kezekbe.

A digitális egységes piac létrehozásához vezető fontos lépés, hogy az EP jóváhagyta, hogy a távközlési szolgáltatók hozzáférhessenek a 700 megahertzes tartományhoz. Emellett a nagykereskedelmi adatroaming díjak maximálására vonatkozó Tanáccsal között megállapodás szentesítésével a képviselők az utolsó akadályt hárították el a roaming díjak júniusi  kivezetése elől.

Elfogadta az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformjáról szóló szabályokat az EP februárban, amelyek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ról 70%-ra kell emelni - kérték az EP-képviselők a márciusban elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről a Parlament és a Tanács most kezdenek tárgyalni. A képviselők a nagy környezeti terhet jelentő hulladéklerakók arányát 5%-ra, az ételhulladék arányát felére csökkentenék.

Az EP-képviselők tárgyalásokat folytatnak a Tanáccsal a pénzmosás elleni jogszabályokról, az energiaellátás biztosításáról és az európai menekültügyükkel foglalkozó ügynökség szerepének megerősítéséről.

Összefoglalónkat az EU 2017-es prioritásairól ide kattintva lehet elérni.