Észt elnökség: fókuszban a digitális egységes piac és a védelmi együttműködés 

 
 

Megosztás itt: 

2017. július 1-én indult az észt elnökség ©EU2017EE 

Július 1-től Észtország tölti be az EU Tanács elnöki posztját és hangolja össze az országok munkáját a következő félévben. Képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit várnak ettől az időszaktól.

Az elnökség programját Jöüri Ratas kormányfő a július 5-i plenáris ülésen ismerteti az EP-ben. A vitát élőben lehet követni honlapunkon.

Az Európai Parlament hat észt képviselője ugyan négy különböző frakcióhoz tartozik, egyetértenek abban, hogy az elnökség egyik fő prioritása a valódi digitális egységes piac kialakítása. A képviselők emellett az európai szintű védelmi és biztonsági együttműködésre koncentrálnak majd.  

 

Mit várnak az EP-képviselők az elnökségtől?

 

„Közös álláspontot alakítsunk ki a védelem és biztonság területén, jussunk túl a bizonytalanságon és ne hezitáljunk, amikor Oroszország agresszív viselkedését látjuk, és dolgozzunk a keleti szomszédság politikáján” - nevezte meg Tunne Kelam (néppárti) az elnökség prioritásait. Az EP-képviselő szerint emellett a digitális egységes piacra és a közös energiapolitikára kell fektetni a hangsúlyt az elkövetkező hat hónapban.

 

„A digitális társadalom fejlesztése egészen biztosan az észt elnökség prioritásai közé tartozik. Már sokszor bizonyítottuk, hogy élen járunk ezen a téren, így mintegy kötelességünk, hogy minél több, a digitális technológiával kapcsolatos ügyet végigvigyünk” - mondja Marju Lauristin (szocialista). A képviselő szerint ugyanakkor a keleti szomszédságra is nagy figyelmet kell fordítani.

 

Yana Toom (liberális) azt reméli, hogy az elnökségnek köszönhetően gyorsabban elterjed a digitális szolgáltatások használata a közszférában Európa-szerte, hiszen az észt kormányzati rendszert mindenhol dicsérik a nyitottságáért és megbízhatóságáért. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek az e-kereskedelem fejlesztésére nemzetközi szinten. „Az elnökség alatt szembe kell néznünk majd az audiovizuális médiára vonatkozó szabályok reformjának kihívásaival is” - tette hozzá a képviselő.

 

„A digitális társadalom kialakítása kétségtelenül a legnagyobb eredmény, amit elértünk. Ennek köszönhetően nagyok a várakozások e téren az észt elnökséggel szemben. Számos, a digitális egységes piaccal kapcsolatos javaslatról szóló tárgyalás az elnökségünk alatt ér majd az utolsó szakaszába” - mondta Kaja Kallas (liberális).

 

Urmas Paet (liberális) a védelmi együttműködést, a digitális Európa kialakítását, a szabad adatforgalmat, valamint a Brexit-tárgyalásokat nevezte meg az elnökség legfontosabb témáiként. „Az európai védelmi unió parlamenti jelentéstevőjeként különösen fontos számomra, hogy Észtország egy olyan Európa megteremtéséért dolgozzon, amely hatékonyabban meg tudja védeni magát” - mondta a képviselő.

 

Indrek Tarand (zöldpárti) elmondta, hogy amikor észt kollégája, Matti Maasikas ismertette az elnökségük programját, akkor úgy fogalmazott, hogy szeretnének „alulígérni és túlteljesíteni”. „Jónak tartom ezt a taktikai megközelítést és úgy hiszem, hogy Észtország képes rá, hogy számos esetben racionális, a kompromisszumot megteremtő szereplőként lépjen fel” - mondta a képviselő.

 

Észtország négy prioritása az elnökség alatt a nyitott és innovatív európai gazdaság, a biztonságos Európa, a digitális Európa és szabad adatforgalom, valamint a befogadó és fenntartható Európa megteremtése és támogatása.