30 éves a Szaharov-díj: fotókon az emberi jogi aktivisták mindennapjai 

 
 

Megosztás itt: 

Az Európai Parlament immár 30 éve tünteti ki azokat a személyeket vagy csoportokat a Szaharov-díjjal, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

Aszma Kaues tunéziai ügyvéd, emberi jogi aktivista ©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 

A Szaharov-díj 30. évfordulója alkalmából az Európai Parlament a Magmum Photo nemzetközi fotóügynökség segítségével megörökítette és fotókiállításon mutatja be egy tunéziai, egy kambodzsai, egy etiópiai és egy bosznia-hercegovinai emberi jogi aktivista mindennapjait. A szabadságjogaink védelmezői című kiállítás a jövő év során Európa-szerte megtekinthető lesz.

Aszma Kaues azért dolgozik, hogy megelőzze a tunéziai fiatalok radikalizálódását. Erőfeszítéseit Newsha Tavakolian iráni fotós mutatja be, aki 25 képében a 2011-es forradalmat követő időszakban felnövekvő tunéziaiak új nemzedékének küzdelmét ábrázolja.

Tunézia: A Fanni Raghman Anni egyesület fiatal színészeinek utcai előadása a 2011-es forradalomról ©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 

Jerome Sessini francia fotográfus tapasztalt szeme Samrith Vaing mindennapi munkáját követi Kambodzsában, aki a bunong etnikai kisebbséget segíti, hogy fel tudjanak lépni a multinacionális cégek földszerzései ellen.

Samrith Vaing kambodzsai emberi jogi aktivista ©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 
Kambodzsa: Többségükben a kui közösséghez tartozó gyerekek az iskolában ©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 

Jadranka Miličević a balkáni háború egykori menekültje, 1992-ben Szarajevóból Szerbiába költözött, ahol két civil szervezetet - „Cure" és „Care" - alapított az erőszak és diszkrimináció női áldozatainak megsegítésére. Az ő mindennapi munkáját Bieke Depoorter belga fotográfus örökítette meg.

Jadranka Miličević, a balkáni háború egykori menekültje, emberi jogi aktivista ©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 
Bosznia-Hercegovina, Vareš: Elda Šišić, Lejla Omerović lánya ©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 

Enri Canaj állt az Ameha Mekonnena etióp ügyvéd munkáját és életét követő kamera mögött. A korábban közalkalmazottként dolgozó Ameha jelenleg az Emberi Jogi Tanács vezetője, amely az újságírók és bloggerek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát védi.

Ameha Mekonnena etióp ügyvéd ©Enri Canaj/Magnum Photos, 2017 
Etiópia, Addisz-Abeba: Natnael Feleke és Getachew Shiferaw, a Zone 9 csoport bloggerei ©Enri Canaj/Magnum Photos, 2017 

A Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.