A kulturális örökség európai éve 2018: a közös európai identitás megőrzéséért 

 
 

A közös történelmi tudat és identitás megőrzése és megerősítése érdekében az EU úgy döntött, hogy 2018 a kulturális örökség európai éve. Videónkban összefoglaltuk, mit is jelent ez.

A kezdeményezés célja

A kulturális örökség európai évének fő célja, hogy felhívja a figyelmet Európa történelmi múltjára, értékeire, a kulturális örökség kínálta lehetőségekre, és egyúttal erősítse az európai identitástudatot.

Az európai év keretében az Unió népszerűsíti a kulturális sokszínűséget és a párbeszédet a különböző kultúrák között, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a kulturális örökség gazdasági szempontból is hozzáadott értéket jelent a kulturális és kreatív ágazatokban. Az EU szerint a kulturális örökségnek fontos szerepe van a külkapcsolatokban is, ideértve a konfliktusok megelőzését, a konfliktusok utáni megbékélést és a lerombolt kulturális örökség újjáépítését is.

Egy jelentés szerint az EU-ban nagyjából 300 ezer alkalmazott dolgozik közvetlenül az ágazatban, közvetve pedig körülbelül 7,8 millió munkahelyről van szó.

Idén Európa-szerte programok ezrei várják a látogatókat, amelyek révén jobban megismerkedhetnek a kontinens kulturális örökségével.

A Parlament 2017 áprilisában szavazta meg, hogy 2018 legyen a kulturális örökség európai éve. Az EP-képviselők a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott tárgyalások során azt kérték, hogy az EU 8 millió eurót különítsen el a kulturális örökség európai évének támogatására és népszerűsítésére.

„Szeretnénk, ha a kulturális örökség újra a megfelelő figyelemben részesülne. Kapja meg a neki kijáró tiszteletet és erősítse meg identitásunkat. Ugyanakkor azt is újra fel kell ismernünk, hogy mi tesz minket európaivá” - mondta Mircea Diaconu (liberális, román) jelentéstevő interjúnkban. „Az ágazatról szóló kutatások szerint egy befektetett euró több mint 20 eurót termel” - tette hozzá a képviselő.

További részletek videónkban.