Strasbourgban történt: költségvetés, csomagküldés, Isztambuli egyezmény 

 
 

Ambiciózus hosszú távú költségvetés, átláthatóbb nemzetközi csomagküldés, és az Isztambuli egyezmény is napirenden volt a héten az EP-ben. Összefoglaló a márciusi plenáris ülésről.

Költségvetés és az EU jövője

Új saját forrásokat, például uniós környezeti vagy digitális adót vezetne be az EU a 2020 után érvényes hosszú távú költségvetéséhez - fogadta el szerdán a Parlament. Így az Unió olyan új kihívásokkal is szembe tud nézni, mint a bevándorlás, biztonsági és védelmi ügyek, valamint a klímaváltozás.

A legszegényebb területek, köztük magyar régiók folyamatos támogatását 2020 után is prioritásként kell kezelni. Ezt azért hangsúlyozták a képviselők, mert az Egyesült Királyság kilépése miatt várhatóan szűkösebb lesz a költségvetés.

Az EP szerdán fogadta António Costa portugál miniszterelnököt, aki kijelentette, hogy Portugália támogatja az EU hosszú távú költségvetését és vállalja a magasabb hozzájárulást. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szorosabb európai együttműködésre van szükség.

„Nem várhatjuk el, hogy Európa többet adjon nekünk anélkül, hogy mi is többet adnánk Európának”

António Costa portugál miniszterelnök 
Idézet megosztása: 

Olcsóbb lesz a nemzetközi csomagküldés

Átláthatóbb lesz a nemzetközi csomagküldés gyakorlata, a vásárlók és e-kereskedők ezentúl könnyedén összehasonlíthatják a különböző csomagküldő szolgáltatások árait. Ez serkenti a versenyt és csökkenti az árakat, amely jelenleg a helyi díjszabás akár ötszöröse is lehet. A Parlament kedden elfogadott új szabályozása a geo-blokkolás eltörlésével együtt ösztönzi az online vásárlást.

Igazságosabb társasági adó

Egységes társaságiadó-alap bevezetéséről döntöttek a képviselők csütörtökön. Ezzel bezárnák azt a kiskaput, amelyet kihasználva számos multinacionális cég nem ott fizet adót, ahol a nyereséget megtermeli, hanem alacsonyabb adókulcsú országokba mozgatja a profitját. Magyarország egyike a hét leginkább érintett uniós tagállamnak.

Meg kell védeni az európai acélgyártókat

Az Egyesült Államok nemrég bejelentett acél- és alumíniumvámja is napirendre került a héten. A képviselők egy szerdai vitában elsősorban párbeszédre szólították fel az amerikai felet, de amennyiben ez meghiúsulna, úgy készen állnak más eszközöket is bevetni, hogy megvédjék az európai cégeket és munkavállalókat.

Brexit tárgyalások

Az EU és az Egyesült Királyság közti kapcsolatokhoz társulási szerződés lefektetését javasolja a Parlament a Brexit utáni időszakra. A szerződés többek közt kitérne a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra, valamint a külügyi és biztonsági együttműködésre. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy harmadik ország még a legszorosabb kapcsolat esetén sem élvezhet olyan jogokat, mint egy uniós tagállam.

Uniós fellépés az újságírók biztonságáért

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása kapcsán uniós vizsgálatra és az Europol bevonására van szükség, és növelni kell az európai újságírók biztonságát - mondták a képviselők a szerdai plenáris ülésen.

Az Isztambuli egyezmény ratifikálása

Magyarország egyike annak a tizenegy tagállamnak, ahol továbbra sem ratifikálták a nők elleni erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli egyezményt. Az Andrus Ansip uniós biztossal folytatott hétfői vitán a képviselők felszólították a fennmaradó tagállamokat, hogy minél hamarabb ratifikálják az Európa Tanács egyezményét.

Felhívták továbbá a figyelmét arra, hogy a vonakodás hátterében az egyezmény és a benne szereplő „gender” szó körüli félreértés és tévedés állhat, ezért arra kérték a Bizottságot és a Tanácsot, hogy segítsék a tagállamokat a ratifikációban.

Hozzáférhetőbb lesz az Europass

Csütörtökön szavazott a Parlament az Europass átalakításáról, akadálymentesítik az online felületet és bevezetnek egy a készségek és képesítések európai szintű összehasonlítására szolgáló adatrendszert. Ezzel szeretnék még több embernek megkönnyíteni a külföldi munkavállalást.

Vita a Bizottság feddhetetlenségéről

Az EP-képviselők aggályosnak tartják Martin Selmayr bizottsági főtitkár kinevezését. Az intézmény átláthatóságáról, feddhetetlenségéről és elszámoltathatóságáról vitáztak Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztossal hétfőn. A Parlament megszavazta, hogy a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság vizsgálja az ügyet.

Állásfoglalás a szíriai helyzetről

A Parlament csütörtökön elfogadta a szíriai helyzetre vonatkozó állásfoglalást, és felszólította a szíriai rezsimet és szövetségeseit, hogy szüntessék meg a civil áldozatokkal járó harcokat a lázadók által felügyelt Kelet-Gútában, és engedjék be a humanitárius szervezeteket a területre.