Strasbourgban történt: klímaváltozás, újrahasznosítás, Macron látogatása 

 
 

Az EP-képviselők elfogadták a széndioxid-kibocsátásra és a hulladékokra vonatkozó szabályokat, és a francia elnökkel vitáztak Európa jövőjéről. Összefoglaló az áprilisi plenáris ülésről.

Úton a körkörös gazdaság felé

Növelnék az újrahasznosítás mértékét, miközben csökkentenék a hulladéklerakók számát az EP-képviselők a körkörös gazdaságról szóló jogszabálycsomag új vállalásai szerint. 2035-re a kommunális hulladék 65%-át újrahasznosítanák.

Klímavédelmi célkitűzések

Európa szerte 30%-kal kell csökkenteni a szállítmányozásban, a mezőgazdaságban, az építőiparban és a hulladékkezelés területén keletkező széndioxid-kibocsátást. Emellett az EP erdősítéssel igyekszik ellensúlyozni az erdőírtásból származó széndioxid-kibocsátást.

Macron Európa jövőjéről

Emmanuel Macron francia elnök védelmébe vette az „európai szuverenitást”, amikor az EP-képviselőkkel és Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel vitatta meg az Európa jövőjét érintő kérdéseket kedden.

Facebook-Cambridge Analytica botrány

A Facebook-Cambridge Analytica botrány kapcsán napirendre került az adatvédelem, a választások manipulációja és az európaiak magánéletének védelme is. Az EP-képviselők arra szólították fel Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját, hogy jelenjen meg a Parlament előtt, mert magyarázattal tartozik az európaiaknak.

Energiatakarékos épületek

2050-re jönnek a csaknem nulla energiaigényű épületek az EP új vállalása szerint. A módosított jogszabály arra kötelezné a tagországokat, hogy dolgozzanak ki hosszú távú stratégiát a köz- és magánépületek felújítására.Szíriai helyzet

A Parlament elfogadhatatlannak tartja a vegyi fegyverek bevetését Szíriában.

Közegészségügyi kockázat az oltáselkerülés

 

Az EP-képviselők aggasztónak találják, hogy egyre több európai utasítja vissza a védőoltásokat, és ez komoly közegészségügyi kockázatot jelent. Az oltásokba vetett bizalom helyreállításhoz a Parlament átláthatóbbá tenné a védőoltások értékelési folyamatait, és támogatná a független kutatási programokat.

Minőségi bioélelmiszerek

A Parlament jóváhagyta a bioélelmiszerek szigorúbb ellenőrzéséről szóló szabályokat. A fogyasztók ezentúl biztosak lehetnek benne, hogy az EU-n kívülről érkező biotermékek is megfelelnek az uniós sztenderdeknek, csoportos minősítéssel pedig a kistermelőknek olcsóbban szerezhetnek öko-minősétést.

Az újságírók védelme

A Parlament szerint hatékonyabb fellépésre van szükség az európai újságírók és a közérdekű bejelentők (whistleblowerek) védelmében. Antonio Tajani, az EP elnöke szerint Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová, valamint Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozú újságíró meggyilkolása az európai értékek aláásására irányuló kísérlet. Elmondta, hogy az EP tartozik annyival minden európai újságírónak, hogy kiáll a szabad és független sajtó mellett.