Ezen a héten az EP-ben: online adatok, közúti szállítás, 30 éves a Szaharov-díj 

 
 

Megosztás itt: 

A kamionsofőrök munkakörülményei, az online adatok hatékonyabb védelme, és az idén 30 éves Szaharov-díj szerepel az EP e heti napirendjén.

Ezen a héten az EP-ben 

Az online adatok védelme továbbra is az elsők közt van az EP napirendjén. Ennek kapcsán tart meghallgatást az állampolgári jogi szakbizottság az alkotmányos és a jogi ügyekért felelős szakbizottságokkal, illetve az ipari szakbizottsággal közösen hétfőn. A meghallgatáson a Facebook-Cambridge Analytica botrányt feltáró újságírók és közérdekű bejelentők is részt vesznek.

A digitális egységes piac stratégia részeként a nem-személyes adatok szabad áramlásáról szavaz a belső piaci szakbizottság hétfőn. A jelentéstervezet az EU-n belül megszüntetné a nem-személyes adatok kezelésére vonatkozó területi korlátozásokat, ezzel segítve a nemzetközileg működő digitális vállalkozások, például a felhőalkalmazások működését.

A kiküldött munkavállalók után a külföldön dolgozó gépjárművezetők, például a kamionsofőrök munkakörülményein is javítana az EU. A közlekedési szakbizottságban hétfőn szavazásra kerülő jelentéstervezet többek közt tisztázná a járművezetők minimálbérezésére és pihenési idejére vonatkozó szabályokat, valamint fellépne a helyi szabályok megkerülésére működtetett úgynevezett „postafiók-vállalatok” ellen.

Az Európai Parlament 30 éve jutalmazza az emberi jogokért folytatott küzdelem kiemelkedő eredményeit a Szaharov-díjjal. Az EP június 4-5 között számos Szaharov-díjas résztvevővel tart kétnapos konferenciát a külügyi szakbizottság szervezésében. Az eseményt Heidi Hautala EP-alelnök és a 2017-ben kitüntetett venezuelai demokratikus ellenzék nevében Patricia Gutiérrez nyitja. A konferencia élőben követhető online, a program pedig itt található.

A növényvédő szerek engedélyezésével kapcsolatos értékelő jelentésekről és a vegyianyagok besorolásáról fogja kérdezni a peszticidekkel kapcsolatos eljárásért felelős különbizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Vegyianyag-ügynökség szakembereit a csütörtöki nyilvános meghallgatáson.

Az európai fejlesztési napok keretében Antonio Tajani EP-elnök számos külföldi vezetővel találkozik kedden: Paul Kagame ruandai elnökkel, Mahamadou Issoufou nigeri elnökkel, és George Weah libériai elnökkel, valamint Milo Djukanovic montenegrói elnökkel is.