Ezen a héten az EP-ben: szerzői jogok, antibiotikumok, kulturális örökség 

 
 

Megosztás itt: 

Az online szerzői jogokat és az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát érintő szabályokról szavaznak az EP-képviselők a héten. Elindult a következő nemzetközi konferencia regisztrációja.

Az internetes szerzői jogok új szabályozásáról szavaz a jogi ügyekért felelős szakbizottság szerdán. Az új szabályozás célja, hogy a szerzői jogokat védjék és megfelelően díjazzák online felhasználás esetén is.

Az antibiotikumok ellen kialakuló rezisztenciáról szóló két jelentésről dönt a környezetvédelmi és közegészségügyi szakbizottság szerdán. Az első javaslat arra fókuszál, hogy megfékezze az állattenyésztés során használt antibiotikumok miatt kialakuló ellenálló baktériumok terjedését, míg a második általánosságban az antibiotikum-rezisztencia problémájáról szól.

„Kulturális örökség Európában: híd múlt és jövő között” címmel rendez nemzetközi konferenciát az EP június 26-án Brüsszelben. Az online regisztráció határideje június 20-a, szerda.

Könnyebb lesz aláírásokat gyűjteni az európai polgári kezdeményezés online petíciós felületén - az erről szóló javaslatról szavaz az alkotmányos ügyekért felelős szakbizottság szerdán.

Az európai nagy teljesítményű számítástechnika támogatásáról szavaz az ipari szakbizottság szerdán. Mivel kevés erre alkalmas úgy nevezett szuperszámítógép van az EU-ban, ezért egyre több kutató kénytelen külföldön található gépeket használni, ezen segítene az EP egy szorosabb uniós együttműködés kidolgozásával.

A 3D nyomtatás egészségügyi, biztonsági, és a szerzői jogokra gyakorolt hatásával foglalkozó jelentésről szavaz a jogi ügyekért felelős szakbizottság szerdán.

Az afrikai, karibi és csendes-óceáni államok (AKCS) parlamenti képviselőivel találkoznak az EP-képviselők a hétfőtől szerdáig tartó EU-AKCS plenáris ülésen Brüsszelben. A találkozót élőben közvetítjük online.

A képviselőcsoportok vezetői és Antonio Tajani EP-elnök Ausztriába látogat kedden, ahol találkoznak Sebastian Kurz osztrák kancellárral és a kormány tagjaival mielőtt Ausztria átvenné az EU Tanács elnöki posztját július 1-jével.

Hétfőn 15 órától a műanyag hulladék visszaszorításáról és a körkörös gazdaságról beszélgetünk Heidi Hautala (zöldpárti, finn) EP-képviselővel és Jyrki Katainen gazdasági és pénzügyi uniós biztossal Facebook live interjúnkban.