Ezen a héten az EP-ben: a magyarországi helyzet, Facebook, kulturális örökség 

 
 

Megosztás itt: 

Az EU-s értékek magyarországi helyzetéről szavaz az állampolgári jogi szakbizottság. Napirenden lesz a személyes adatok védelme, valamint az európai kulturális örökség is a héten az EP-ben.

Ezen a héten az EP-ben: 7-es cikkely megindításának kérdése Magyarországgal szemben, Facebook botrány, és Európa kulturális örökségei 

A magyar jogállamiság helyzetéről szavaz hétfőn az állampolgári jogi szakbizottság. Judith Sargentini (zöldpárti, holland) jelentéstervezete felszólítaná a Tanácsot, hogy indítsa el a 7-es cikkely szerinti eljárást, azaz állapítsa meg, fennáll-e az egyértelmű veszélye, hogy Magyarország megsérti az EU alapértékeit. Az eljárás következményeként megvonhatják hazánk szavazati jogát a Tanácsban és az Európai Tanácsban.

Amennyiben a szakbizottság elfogadja a jelentéstervezetet, az legkorábban szeptemberben kerülhet a plenáris ülés elé. A 7-es cikkely menetéről itt írtunk bővebben.

Kép nagyítása: Infografika arról, hogyan működik a 7-es cikkely 
Infografika arról, hogyan működik a 7-es cikkely        
Az EU-s értékek védelme: mi az a 7-es cikkely és hogyan működik? Kattintson a képre a teljes infógrafikáért. 

A Facebook-Cambridge Analytica botrányt és Mark Zuckerberg májusi látogatását követően másodszor tart nyilvános meghallgatást a személyes adatok védelméről hétfőn az állampolgári jogi szakbizottság.

A szakbizottság hétfői ülésén a jogellenes beutazáshoz történő segítségnyújtásról szóló irányelv is napirenden lesz. Az EP-képviselők arra törekszenek, hogy a menedékkérőket segítő humanitárius tevékenységet biztosan ne kriminalizálja a fenti irányelv.

Az európai kulturális örökséggel kapcsolatos kihívásokat vitatják meg a „Európa kulturális öröksége: híd múlt és jövő között” című nemzetközi konferencián kedden 14:00-19:00 óra között Brüsszelben. Az eseményt Antonio Tajani EP-elnök és Navracsics Tibor oktatásért és kultúráért felelős uniós biztos nyitja meg. A konferenciát élőben közvetítjük online.

Az uniós intézmények és az európai vallásos és világnézeti szervezetek közti rendszeres találkozóra kerül sor kedden Mairead McGuinness alelnök jóvoltából. A téma az egyházak, vallási szervezetek, valamint filozófiai és világnézeti szervezetek szerepe az európai szociális pillér megvalósításában.

Az EU–keleti szomszédsági parlamenti közgyűlés (Euronest) kedden és szerdán ül össze Brüsszelben, hogy megvitassák a régió biztonságát, a közvetlen külföldi beruházásokat, valamint Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna korrupció elleni küzdelembe való bevonását. Antonio Tajani EP-elnök, Federica Mogherini külügyi uniós biztos és Rebecca Harms EP-képviselő és Euronest társelnök nyitja meg a találkozót.

Antonio Tajani csütörtökön a Tanácsban beszél az EU-s vezetőkkel a bevándorlás, a biztonság- és védelmi politika, gazdasági és pénzügyi kérdések, illetve a Brexit kérdéseiről. Az EP-elnök 16:00 órától tart sajtókonferenciát az eredményekről.