Őszi előzetes: 2018. második félévének fő témái az EP-ben 

 
 

Megosztás itt: 

A következő hónapokban az EU jövője, az energiaipart és a közlekedést érintő új szabályok, és a telekommunikáció is napirenden lesz az EP-ben.

Évértékelő az Európai Parlamentben

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a szeptemberi plenáris ülésen mondja el évértékelő beszédét az EU helyzetéről a Parlamentben. Az ezt követő vitán az EP-képviselők az Unió aktuális problémáit és jövőjét vitatják meg a Bizottság elnökével.

A jogállamiság helyzete Magyarországon

Magyarországon fennáll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata, ezért a Tanács avatkozzon be az alapértékek tényleges megsértése ellen - javasolja a jelentés, amelyet júliusban fogadott el az állampolgári jogi szakbizottság. Plenáris ülésen szeptemberben szavaznak róla a képviselők.

Ez lenne az első alkalom, hogy a Parlament kezdeményezi az ún. 7-es cikk szerinti eljárás elindítását a jogállamiság, a demokrácia, és az alapjogok súlyos tagállami megsértésének egyértelmű kockázata miatt.

Európa jövője - vita az európai vezetőkkel

Az Európa jövőjéről szóló vitákat a Parlament kezdeményezte, minden plenáris ülésen más-más tagállam vezetői mondják el, hogyan látják az EU eddigi eredményeit és a közelgő kihívásokat.

A következő hónapokban felszólal Alekszisz Ciprasz görög, Jüri Ratas észt, Lars Løkke Rasmussen dán, és Pedro Sánchez miniszterelnök, valamint Klaus Iohannis román elnök és Angela Merkel német kancellár is.

Energiaügyi kérdések

A képviselők novemberben szavaznak a zöldenergia használatát támogató, valamint az energiahatékonyságot növelő két jogszabályról. A Parlament mindkét esetben már előzetes megállapodást kötött a Tanáccsal, most a végleges szöveget kell jóváhagynia. A megállapodások szerint az EU 32,5%-ban határozta meg az energiahatékonyságot 2030-ra, ekkorra az energiafogyasztás 32%-a megújuló forrásokból kell, hogy származzon.

Digitális egységes piac

Az 5G hálózat terjedését támogatja, illetve az EU-n belüli nemzetközi hívások díját maximalizálná az a két jogszabály, amelyekről október végén dönt az EP.

A képviselők az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó új szabályokról október elején szavaznak.

Közlekedési szektor

A képviselők elutasították a közúti fuvarozásról szóló ún. „mobilitási csomag" javasolt változtatásait, és visszaküldték a javaslatot a közlekedési szakbizottságba a júliusi plenáris ülésen. Ez határozza meg többek között a sofőrök kötelező pihenőidejét és egyéb munka körülményeit. A közlekedési szakbizottság ősszel szavaz az új javaslatokról.

Szerzői jogvédelem

A szerzői jogok védelmére vonatkozó szabályok visszakerülnek a napirendre a szeptemberi plenáris ülésen, miután az EP júliusban nem szavazta meg a jogi szakbizottság mandátumát a Tanáccsal folytatandó tárgyalások megkezdéséhez.

Az állatoknak adható gyógyszerek szigorítása

Az EP júniusban előzetes megállapodás kötött a Tanáccsal a szabályokról, amelyek célja, hogy csökkentsék a gazdálkodásban használható gyógyszerek mértékét. A képviselők az októberi plenárison szavaznak a végső szövegről. Az antibiotikumrezisztencia egyre nagyobb probléma Európában, és egyik oka éppen az állattartás területén feleslegesen, megelőzésként használt antibiotikumok mennyisége.

Európai Szolidaritási Testület

Az EU 2016-ban hozta létre az Európai Szolidaritási Testületet, amely lehetővé teszi a fiataloknak, hogy ott segítsenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk: például természeti katasztrófával sújtott területeken, vagy menedékkérőket befogadó központokban. A Parlament szeptemberben szavaz a Tanáccsal kötött előzetes megállapodásról a kezdeményezés kapcsán.

Szaharov-díj és LUX filmdíj

Az EP decemberben ítéli oda a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat, és novemberben dönt az idei LUX filmdíj nyertes alkotásáról.