Évértékelő: mert ideje megvizsgálnunk, milyen messzire jutottunk, és mi áll még előttünk 

 
 

Megosztás itt: 

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök szeptember 12-én szerdán reggel 9 órától tartja évértékelő beszédét a Parlamentben. Az eddigi eredményekről és a jövőbeni tervekről szóló vita követi.

SOTEU 2018 

Az Európai Bizottság elnökének évértékelő beszéde (State of the European Union - SOTEU) és az azt követő vita mindig jó alkalom a képviselőknek arra, hogy megvizsgálják, milyen eredményeket ért el, és hogyan látja a következő időszak prioritásait a Bizottság.

Az idei vita az utolsó a következő, 2019. májusi európai választások és az új Bizottság megalakítása előtt, ezért különösen nagy hangsúlyt kap az EU jövője és a következő évek kulcskérdései.

Jean-Claude Juncker elnök szeptember 12-én, szerdán reggel 9 órakor szólal fel az EP-ben. Az évértékelőt az EU helyzetéről és jövőjéről szóló vita követi az EP-képviselőkkel. Összefoglaltuk, hogyan érdemes online követni a plenaries ülést és hogyan lehet bekapcsolódni a vitába közösségi oldalainkon.

A vita online

A vitát az EU mind a 24 hivatalos nyelvén online lehet követni honlapunkon, illetve az Európai Bizottság honlapján.

Közösségi média

A szerdai vitát közvetítjük a Facebook-oldalunkon is.

Az EP-képviselők véleményét egy helyen a Newshubon lehet figyelemmel kísérni.

A plenárisról Twitter-oldalunkon is tudósítunk, a SOTEU hashtaggel bárki hozzászólhat a vitához online.

Az EP audiovizuális weboldalán a vitát követően elérhetők és szabadon letölthetők az EP-képviselők felszólalásai, a plenáris ülésről készült videók és fotók.

A Parlament szerepe

Az Európai Parlamentnek, mint az egyetlen közvetlenül választott uniós intézménynek, kiemelt szerepe van abban, hogy ellenőrizze és elszámoltassa a Bizottságot. A 2014-es európai választások alkalmával, az ún. csúcsjelölti rendszernek köszönhetően az EU történetében először az emberek azt is befolyásolhatták, hogy ki álljon az Európai Bizottság élén, így az EP szerepe tovább erősödött.

Jövő májusban, a következő európai választások alkalmával is többmillió európai befolyásolhatja szavazatával az EU jövőjét, és járulhat hozzá a Bizottság elnökének megválasztásához.

Az európai választásokról részletes tájékoztató itt olvasható, a szavaznifogok.eu oldalon pedig bárki bekapcsolódhat a kampányba. A cél, hogy minél többen tudjanak róla: fontos a szavazatuk a jövő májusi választásokon.

SOTEU 2017

A tavalyi vita középpontjában a védelem, a biztonság, a migráció, a nemzetközi kereskedelem, a szociális jogok, a demokratikus döntéshozatal és az uniós költségvetés megerősítésének kérdése állt.